Loading...
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

[Homework] Web Fundamentals (HTML + CSS) - CSS Overview - септ.2014

Здравейте,

ето моите решения на задачките от домашното:

1. WorldCup - HTMLCSS - DEMO;

2. Color Kitchen - CSS - DEMO;

3. SoftUni Student Before Exam - HTML, CSS - DEMO.

Препоръките и коментарите са добре дошли, тъй като едва ли съм ги направил по най-умния начин smile

8
Web Fundamentals - HTML5 10/10/2014 12:14:33
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Имам два въпроса.

1. Как правите preview линковете точно? Доста е удобно.

2. Направих на 1-ва задача закръглянето, но не работи във Firefox (даже в IE бачка). Има някакъв бял незакръглен фон, който се вижда, а и изглежда, че таблицата ми излиза от div-a, в който съм я сложил. С Chrome/IE това не се случва. ЦЪК.

Едит: Благодаря на Анатоли за инфото. Ето превю: World Cup Brazil.

Правя border-collapse, получих съвет да пробвам с border-spacing: 0. Може да помогне по втория проблем.

1
04/10/2014 15:01:11

По първия ти въпрос: ето тук си копваш линка с html-а от гитхъба и си готов с привюто: http://htmlpreview.github.io/

1

Не знам защо, но на мен не ми се отваря демото...

0

При мен нито едно демо не се отваря автоматично, трябва да цъкам горе в адрес бара на Хром да му позволя да пусне някакъв потенциално опасен скрипт. Виж дали и при теб не е така.

0
Petar_Belberov avatar Petar_Belberov 41 Точки

С 1-ва задача дълго време се борих, накрая успях да направя глупавото заобляне на таблицата точно както е в задачата. 

tablе{

border-collapse: separate;

border-spacing: 0;

border-radius: 20px;

border: black;

}

След това заоблих краищата:

tr th:first-child{

border-top-left-radius: 15px;

}

tr th:last-child{

border-top-right-radius: 15px;

}

#fifthRow td: first-child{

border-bottom-left-radius: 15px;

}

#fifthRow td: last-child{

border-bottom-right-radius: 15px;

}

Като цяло важното е border-collapse да е "separate" и spacing-a да е 0. После оправятае краищата и би трябвало да стане при всички, независимо от browser-a.

0
04/10/2014 15:40:04
SStoyanov22 avatar SStoyanov22 39 Точки

Здравейте, колеги! Открих решение на проблема с бордърите на таблицата в 1ва задача. Оказа се, че  border-collapse и  border-radius не раборят добре заедно. Затова вместо border-collapse,  ползвайте border-spacing 0. Така ще имате идеален бордър. Само трябва да си дооправите вътрешните бордъри, тъй като те стават двойно по-дебели от желаното.

0
04/10/2014 15:20:31

Прав си за вътрешните бордъри, но вместо да ги оправяш поотделно, направо пишеш в table: border: 1px solid; и ти оправя външните, които са една идея по-тънки.

0
04/10/2014 15:56:03
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

Уф, че тепкава работа е този CSS! Аз искам да попитам още няколко работи, но за да стане ясно въобще каква ми е мъката, моля дайте ми инструкции как да кача демо. Благодаря!

0

В началото на тази страница Filkolev е задал същия въпрос и съм му отговорил, погледни го smile

0

Най-накрая преборих първата задача и вече излиза ОК и в Мозилата. Оправих си проблема и с разстоянието между рамките в ъглите (което мислех, че никой няма да го види, но Никола го видя...)

За някои превюта може да се наложи да разрешавате потенциално опасни скриптове, в противен случай зависват на Loading...

HTML + CSS - Всички задачи

Brazil World Cup DEMO

Color Kitchen DEMO

Student Before Exam DEMO

0
06/10/2014 16:08:23

Офф, не разбирам защо на 2-ра задача моят <header>  отива отзад на <div> и червеното поле остава зад прозрачното или пък ако сложа headera в дива му приема opacity-то...

0

Какво точно опитваш да направиш? Дай код да видим.

0

Искам да сложа headara вътре в div-a с в червено поле. Diva  е бял цвят с opacity някакво, но headera не трявба да има opacity а да е червен цвят. Това е 2-ра задача Color Kitchen.

<section>
    <article>
        <header id="WebColors">Web Colors</header>
        <div>
             Text...

</div>

</article>

</section>

0

На тази задача е казано да не променяме HTML-a така че header-ите трябва да си останат където са. Аз съм им сложил просто цвят на фона, нищо особено. Слагаш му background-color: red (или за всеки случай взимаш с color picker). А opacity никъде не виждам нужда да се задава. 

0
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

Здравейте, 

това са моите решения на първите две задачи: 

1. WorldCup - HTMLCSS

2. ColorKitchen - CSS

Първата задача работи коректно само на Chrome, но не успях да я измисля и на Mozilla.

Препоръки и коментари са добре дошли :)

0

Направи най-добре превюта, така по-лесно се виждат бъговете ако има такива. Иначе поради размерите на CSS-ите в тия задачи май малко хора гледат кода, а се насочват към конкретни части ако забележат проблем във визуализацията.

0
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

Прав си това го забравих, ще редактирам след малко, мерси :)

0
VenelinGrozev avatar VenelinGrozev 130 Точки

Проблемът с ъглите при Мозила се решава като оцветиш с жълто клетките в реда а не самият ред. Доколкото видях в решението ти оцветяваш реда и затова излиза извън заоблените ъгли.

Ето част от CSS-а с който се изобразява коректно под Мозила:

tr:first-child td {
    background-color: #F8C711;
}

За да работи обаче трябва да махнеш оцветяването на реда, което би трябвало да е долният код в решението ти:

tr:first-child {
        background-color: rgba(230, 186, 0, 1);
        font-weight: bold;
}
1
09/10/2014 18:04:50
ipapazov avatar ipapazov 14 Точки

Здравейте!

Вече е късно да споделя и моите решения, но ще споделя трета задача, тъй като реших да направя едното око да се върти.

3. SoftUni Student Before Exam: DEMOHTMLCSSJS

4
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

Здравейте,

Имам един въпрос относно това домашно:

Това ми е css-a към color kitchen и не ми е ясно защо width:5%; - работи ок, а като задам 95% не работи ок. Коя дължина взема, коя смята? Някой да има предположение и обяснение?

0

Когато задаваш размер в проценти се взимат размерите на parent елемента, което значи, че трябва той да има фиксирани размери. В твоя случай header задаваш да е 5%, но article няма дефиниран размер. 

Общо взето трябва поне един елемент да имаш с определен размер, за да можеш децата му да ги определяш чрез него. Другият вариант е да не ползваш проценти. Поне аз мисля, че от там тръгва проблемът, не се знае тези 5% от кое решава браузъра да ги вземе. Получават се някакви странни неща, може да провериш с F12, че между 1-10% резултатът е еднакъв, поне в Хром.

0
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

Да и аз съм шок какво се случва и нещо не мога да ги схвана тия проценти, а гледам уж тях да ползвам, за да може да не се чупи при различни резолюции. При мен на мозилата работи по абсолютно същия начин, и не мога да си обясня защо :D

0
hristo.dimitrov avatar hristo.dimitrov 8 Точки

a.angelov, копирах ти HTML и CSS в отделните файлове, но когато отида да видя какво се получило в хромето, излиза само HTML. инспектвам и ми казва, че не може да открие файла със CSS-а:

Failed to load resource: net::ERR_FILE_NOT_FOUND 
file:///C:/SoftUni/Web%20Fundamentals%20(HTML%20+%20CSS)/02.CSS%20Basics/01.World%20Cup%20Brazil/style.css

някаква идея защо става така?

0

Здравей,

сигурен ли си, че style.css се намира в същата папка, в която е html файлът - пътя който е зададен при мен го търси в същата папка?

Ако се намира в друга папка, коригирай пътя. Също така провери дали съвпадат имената на css файла и линка в html-а - да не си записал css под различно име...

1
17/10/2014 10:45:44
hristo.dimitrov avatar hristo.dimitrov 8 Точки

благодаря за отговора! 

не те разбирам какво имаш предвид. не че си го написал неясно, просто съм зле с HTML/CSS курса като цяло. изпита съм го отписал, опитвам се да чета домашните на другите. 

та, oпитах се да "уцеля" нещо от указанията ти:

- имената на CSS и HTML файла ми са еднакви- 01.WorldCupBrazil.css /(...).html 

- css-са си беше в папката CSS, която WS създава за мен, след това го преместих и в общата, проектната, при html-a, пак без резултат.

- "сигурен ли си, че style.css се намира в същата папка, в която е html файлът"- не знам какво имаш предвид- че трябва да имам файл с това име някъде из проектната папка?

- "Също така провери дали съвпадат имената на css файла и линка в html-а "

в хедъра на HTML-a имам: <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
което замених с:
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="01.WorldCupBrazil.css"> (името на CSS-a)

ако изобщо това си имал предвид... но и така не сработва. 

0
17/10/2014 11:58:04

Дай един скрийншот на папката където се намират файловете и качи кода някъде да го погледна.

Правилно си ме разбрал, но да видя все пак - не виждам друга причина да не ти намира css файла...

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.