[Teamwork] JS Apps - записване за екипна работа
Колеги, по молба на част от учащите пускаме предварително записване и условията на екипните проекти по JavaScript Applications. Това е следващият курс в ниво #2, който започва на 17 ноември след изпита по JS OOP.
Заданието включва изработка на клиентско JavaScript приложение, което съхранява данните си на отдалечен сървър и комуникира с него през REST услуги с AJAX, примерно блог система / форум / фото албум / аудио албум.
За съхранение на данните не се очаква да пишете сърърна част, а да ползвате готово облачно решение от типа Backend-as-a-Service (BaaS), каквото е Parse.com. Ще имаме обучение за него.
Пускаме записването за екипни проекти още сега, за да имате повече време за сформиране на екипи и работа по проектите.
Unity 3D курса беше изключение (даже не точно, тъй като хората много трудно се организират и ще пуснем след малко записване за teamwork през системата, за да сформираме ние отбори за хората, които си нямат).
Тоест, сформирането на екипи за JS Apps ще е пак от системата, да. По-ранното пускане на записването ще доведе до по-ранно приключване на записването и съответно разпределяне в отбори.
Моят скромен опит от около 9 отборни проекта говори, че отборите се събират за максимум 3 дни. Наблюдава се по-голяма активност до момента, в който се вземе решение какво ще се прави. И след това в скайп групата настъпва гробно мълчание.
Хубаво е, че отборите ще се сформират по-рано, но МОЛЯ вземете мерки несериозните колеги да не могат да участват и да демотивират останалите участници. В последния ми отбор имаше разпределен човек, който още от първия тиймвърк беше докладван че не е участвал (знам защото тогава бяхте забравили екселския файл в SVNa след като беше попълнен). С него дори не успяхме да се свържем, а какво остава да помага в проекта.
На такива хора, ако се запишат, просто им дайте сами да направят един проект и да го защитят и ако се справят ги пуснете в следващия отборен проект на общо основание.
Според мен на отборните проекти тежестта трябва да се вдигне почти колкото на изпита, съответно ако не участваш в отборен проект да имаш шанс да минеш малко над зоната на изпадащите с добре направен изпит, но ако се запишеш и си несериозен и не участваш и събереш минус точки да изпадаш, така ще се отсеят колегите, които системно записват отборни проекти и не участват в тях. Защото не намирам за нормално, човек който е толкова несериозен да е стигнал толкова далеч в обучението. Има два варианта - или не е годен да е това ниво, или ще се вземе в ръце и ще стане по-сериозен и респективно качеството ще се вдигне.
@Royal
Съгласен съм за затягането на мерките относно несериозността на някои хора в отборните проекти, но не мога да се съглася с предложението ти хората, които не запишат да участват в отборен проект едвам да издрапват курса. Някои нямат възможността да участват в отборни проекти и за това не записват, вместо да шмекеруват. В момента тежестта си е добре, все пак като участваш научаваш мега много неща, ако не участваш - то си е за теб. Трябва малко повече да ги боли несериозните само.
Христо, така е не всички могат да са изцяло отдодени на каузата. Което от своя страна води до съвсем нормалната логика и да са по-назад. Не защото са по-малко можещи, а защото са по-малко отдодени. Така е във всяка една сфера. И във футбола отбора ти ще е в изпадащите, ако не сте максимално отдадени. Просто ннамирам отборния проект и изпита за най-важните неща, които показват къде в таблицата си. Иначе е похвално това, че има хора, които не записват вместо да шмекеруват. Пък и в крайна сметка няма голямо значение дали едвам изкарваш курса или убедително го правиш. Тъкмо ще са по амбицирани да изкарат изпита с не лош резултат.
Мисля, че няма как тежестта на екипният проект да стане колкото на изпита поради много фактори:
Колкото до това, че не се наказват хората които се записват - ами наказават се, просто явно не им е достатъчно.
В момента има - 5 точки ако се запишеш и не участваш + точките които не ти се дават от екипният проект стават общо -15 точки - което според мен хич не е малко.
Може би е добра идея да се вдигне наказанието, но не мисля и че е разумно да се прави на повече от 10 точки най-малкото понеже съм чувал и виждал случаи, когато отбора просто не се сработва и по-силните не оставят възможност на по-слабите си съотборници да участват.
И от тук идва въпроса - дали някои които се записва всеки път и не участва ще спре да го прави, само защото наказанието е вместо -5 т. станало на -10 т. ? Според мен не.
И според мен не.
Именно защото те не се отказват сами е и призивът ми да бъдат ограничени насилствено.
Ако някой е имал обективна причина няма да е проблем да докаже и да направи едно проектче самостоятелно. Щом е сериозен и държи на обучението си ще се справи. Каквато и да е причината - ами съдба, но той е попречил на съотборниците си и трябва да си плати.
Ако пък някой без причина е саботирал отбора - той вероятно няма да се хване да пише самостоятелно проект и докато не го направи няма да може да пречи.
Съгласен съм с теб, но донякъде! Може би ще е добра идея това да стане, но пък от друга страна ми се струва твърде сурово наказание. Няма ли след 1-вия курс да не останат хора за отборни работи.
Като гледам статистиката всеки път има доста, които не участват и повечето пъти не са еднакви.
Мен лично ми се случи на един teamwork (HTML/CSS) да се случи така, че никои от саотборниците ми да не участва, но на следващият се паднах с един от тях отново и тои си взе доста деино участие.
Пък и последният проект беше с по 7 човека. Според мен това е прекалено много за проект които в е няколко хиляди реда код.
Може би това което казваш ще е добре, но примерно да е за 1 ниво, а не за цялото обучение.
Колеги, прочетох внимателно, това което сте писали и съм съгласен, че трябва да се вземат някакви мерки срещу несериозното отношение към отборните работи.
Според мен при групирането на учасниците трябва да се взима предвид и оценката на съотборниците. По този начин ако някой не е участвал активно и е получил ниски оценки от своите съотборници, той следващия път ще е в група със себеподобни. Такъв отбор ще е изправен пред избора - или бачкане или провал.
Ще е интерестно и при отборите със "отговорни" колеги, защото при тях ще има сблъсък на идеи и дори бих казъл и характери.