Linux System Administration - Учебен материал за контролно
Здравейте,
съдейки по минатите лекции реално сме на 90% от курса, ако на това контролно в четвъртък има въпроси от всички теми до момента, то върху какво ще е второто контролно и кога ще е то. Също така не знам колко седмици ще продължи още курса, но от другата седмица започва ниво две и ние имаме в четвъртък лекция. Въпрос 1 е ако не е готова втората зала къде ще се проведе лекцията и ако пък е готова как да отида и на двете?
Наистина - въпросите за вариации на команди във fedora бяха абсурдни - освен, че ще пробвам всички логически варианти на практика, мога да погледна и в man-a. А хипотетично, с някой и друг alias - всичките може да са верни.
За файлови системи, права, директории - е полезно да се знае кое, какво е и за какво е, но на практическите въпроси не мисля, че мястото им е в този тест.
Аз лично оценявам представянето си за тройка, ако изобщо съм отговорила вярно поне на 50% от въпросите. Ще видим как ще се развият нещата. Мисля, че съвместно с екипа на СофтУни може да се разработи адекватен метод за оценяване.
Да и аз трябва да добавя, че имаше хубави фундаментални въпроси точно за файловите системи ( не че съм ги отговорил вярно) или за това къде какво има по главните директории. Да не си помислите, че само хейтя. Просто има неща свързани с параметри на команди, които не дават ясна представа този човек разбира ли от Линукс или не, а показват дали е ползвал командата вчера или я е назубрил за изпита. Аз от години отварям тар.гз файлове и отказвам да науча параметрите на командата по - бързо ми е да ги намеря в гугъл
Да, от теста научих много неща и открих какви пропуски имам, за да ги запълня :)
И аз :)