kckfm
15 Точки
totkai
3 Точки
Много добре си се справил.
Имам въпрос - някой знае ли каква е възприетата практика за структурата на формите: да се прави с fieldset-ове и legend, а в тях евентуално някой и друг p, label, input и т.н. или с div-ове и span-ове?
Някъде четох, че frame-овете са deprecated, но fieldset-овете?
Дори и да не са deprecated (не съм 100% сигурен, но съм 110% сигурен, че трябва да бъдат!!!), въобще не е добра идея да разчиташ на тях. Ако ти е интересно защо, прочети тук - http://stackoverflow.com/questions/4263509/why-are-frames-deprecated-in-html .
Ако държиш да имаш отделни страници и да ги събираш в един темплейт (лейаут), има много по-адекватни начини. Например в php имаш функции като include(), include_once(), require() и require_once(). С тяхна помощ можеш да си създадеш страница, в която инклудваш други .php страници. Най-простият пример - имаш хедър и фуутър, които навсякъде в сайта/приложението ти са еднакви. Отделяш ги в два .php файла и ги инклудваш в целия сайт. Така постигаш много по-голяма гъвкавост. И въпреки, че можеш да го направиш с frame-ове, недей. :)
Що се отнася до формите. Всичко е въпрос на семантика. До каква степен държиш сайта ти да е разбирам за търсачки, обикновени хора и за теб самата. В html/css е трудно да се говори за 'възприета практика', но може би има някои малко по-адекватни (от семантична гледна точка) начини за правене на нещата. В случая можеш да си наредиш форма само с дивове, но трябва да имаме предвид, че html е описателната част на сайта. Тоест, опиши си формата като хората, използвай възможно най-семантичните и описателни елементи, за да знаеш какво се случва, а не да се чудиш тоя див за това ли е, оня за това ли е...И когато вече имаш скелета, структурата, започни да си слагаш див-чета, където ти трябват, за да постигнеш съответната стилизация. Също е добре да избягваш "нелогични" дивове. Тоест, ако имаш <form></form>, вместо да я слагаш в див и на него да слагаш класове, сложи класовете директно на <form> (ако ситуацията го позволява). Така е ясно какво се случва.
Дано съм ти бил полезен :)
Да, мерси. Съгласна съм напълно.
Аз случайно попаднах на един блог, където да си го кажем честно е дадена задачата с формата от миналото домашно:
http://webhelpbd.blogspot.com/2013/09/html5-forms.html
На мен много ми харесва така с fieldset и legend. Повече ми харесва, отколкото с div и span(както бяха напавени формите в петото демо).
Оттам идва и въпросът ми, понеже видях, че всички(домашни, които аз проверявах. kckfm също е ползвал fieldset тук-там) решават със div и span само.
Най-добре да си чета w3. Може би идеята им е била да ги обясняват по-нататък.