[Основи на веб разработка] PHP - Това някаква шега ли е?
Колеги и преподаватели,
Надявам се, че това е някаква шега! След като почти една година не сме писали на PHP сега за двуседмичен курс ще ни карате да си припомняме PHP ли? Което сме учили само около месец- месец и половина? Да не си мислите, че в свободното си време, между работата и другите курсове на Софтуни седим и си пишем PHP ей така за удоволствие?!
Наистина се надявам, че нещо не съм разбрал правилно!
И мен ток ме удари като разбрах в понеделник, че трябва отново да пиша PHP. По принцип планирам да се занимавам само с ASP.NET и javascript и намерих за крайно неуместно в края на обучението да ме връзват за нещо конкретно. Хайде, в началото беше добре да минем през основите на няколко езика, за да можем да се ориентираме какво ни харесва и какво не. Но вече повечето колеги би трябвало да са се ориентирали. Затова би било редно на този етап да имаме повечко избор.
И какво излезе. От понеделник вечер стоя до 1-2 часа, за да гледам курса на Марио Пешев за преговор. И съм стигнал едва до края на втората третина. А тя едната седмица почти си замина.
Кво викаш - ти си решил да се занимаваш с ASP.NET как може университетът да ти предлага разните му там джави и пиейчпи-та - не ги е срам! :) Сериозно, аз мисля че университетът никога не е казвал, че строго ще профилира в ASP.NET насока - даже точно обратното?
RoYaL, няма смисъл да се заяждаме. Истината е, че университетът наистина никога не е казвал, че ще профилира в C# базирани технологии. Но да не забравяме, че имаше професия, ASP.NET developer, която беше подменена съвсем наскоро на BackEnd developer. Къде е PHP, къде е ASP.NET? Може би отново ще кажеш, че не е голяма работа, защото и друг път се е случвало!
И сега за тази специалност мисля, че липсва още един курс в програмата - node.js.
Някъде из темата беше писал, че отдавна се е знаело, че курсът ще бъде на PHP. Странно ми е от къде, защото аз в понеделник питах в скайп три отбора, с които съм работил досега и никой не знаеше какво ще учим. Едва след публикуването на първите материали стана ясно. Дори мислихме, че са объркали курса и са публикували грешни материали, заради заглавието на файла със заданието на проекта. Вероятно информацията достига по-трудно до онлайн студентите.
Както и да е. Ще си изгледам материалите, ще си напиша фреймвърка на PHP и готово. Няма да съм на загубя, че ще вложа 3 седмици от живота си да пиша PHP.
Чудесно е, че екипът на Софтуни ни дадоха малко повечко време да се осъзнаем и да превключим, за което съм благодарен!
Това, което учим този курс е Backend :)
А що се отнася до това от кога се знаеше - още по време на базите данни се говореше това в университета. Пак по него курс излезе тема във форума, където някой питаше за програмата на трето ниво и там Наков отговори и каза, че най-вероятно този курс ще се води на РНР.
Не смятам, че е правилно основната движеща сила на това дали да си за или пратив курса, да е това на какъв език е. Аз например не харесвам C#, но приемам това че 95% от курсовете са на C#-ски технологии :) Като се налага за целите на курса ще му свикна със всичките му странности на езика - важна е концепцията отзад, било то REST Services, MVC Frameworks, etc. :)
Нали точно това казах: каквото и да е пак ще го напиша. Не за друго ами на инат, да го завърша това софтуни. Просто времето трябваше да е повечко и да го няма моментът на изненадата.
А дали съм бил прав да действам емоционално и да отварям темата, ще се види по съотношението на явилите се на двете дати.