Проблем с калкулатор за деление в C#.
Здравейте,
Опитвам се да си направя елементарен калкулатор за деление, след като разбрах, че "%" означава деление. С умножение ми се получи.
using System;
class DivisionCalculator
{
static void Main()
{
static void Main()
{
double num1;
double num2;
double num1;
double num2;
Console.Write("Попълнете първото число което искате да разделите: ");
num1 = Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
Console.Write("Попълнете второто число на което искате да разделите: ");
num2 = Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
Console.WriteLine("Полученият резултат е: " + num1 % num2);
}
}
num1 = Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
Console.Write("Попълнете второто число на което искате да разделите: ");
num2 = Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
Console.WriteLine("Полученият резултат е: " + num1 % num2);
}
}
Компилира се, но постоянно дава 0 и грешни отговори, не разбрах къде би могъл да е проблема, например пиша 6:2= показва 0 а не 3 примерно.
Благодаря.
Здравей,
това е линк за царството на операторите, които те интересуват https://msdn.microsoft.com/en-us/library/6a71f45d.aspx , като го отвориш от ляво виждаш колона, която има оператор примерно "% Operator" и може да видиш дори пример как се прилага и какво принтира и така за всички останали.
Не мога да я разбера тази msdn примерна таблица ако мога така да я нарека (кодът) :
Нищо не ми изглежда вярно в този случай. Как така 5:2=1 и -5,2:2.0=1.2 като 1,2.1,2=1.44 ?
Не знам дали забелязваш, че продължаваш да използваш "%"
Ами разбрах, че "%" е деление с остатък, но не мога да разбера как става така, ако може малко по-подробно обяснение. Благодаря, все пак.
"/" е деление (някога ползвал ли си калкулатор на компютъра? Calculator.exe, Excel...) и според зависимост от типовете, върху които е приложено, може да бъде с или без остатък.
Има лекция Оператори и изрази, в случай че не си от университета, ти препоръчвам да я намериш от някой от курсовете и да я прегледаш.
MSDN документацията дава пример за възможните оператори в таблица. Ако кликнеш на някой от тях има обяснение на дълго и на широко какво прави.
Например
Multiplicative
x * y
x / y
x % y
Може да се кликне и върху x/y и върху x%y и ще видиш какво правят и двата оператора. Освен примерите ти препоръчвам да прочетеш и ОБЯСНЕНИЯТА.
Също така и ако мога да добавя, намери книгата на Светлин Наков "Programming Basics" и почни да четеш от нея, упражнявай примерите и т.н. Имаш обяснението на колегата, което е много добро, имаш MSDN, имаш google, сега знаеш и за книгата на Светелин Наков и предполагам, че тези материали ще ти помогнат да разбереш освен "%", но и още други интересни неща. Успех!
Мерси, аз имам книгата в хартиен формат. :D Пуснах темата защото не съм изчел всички глави тъй като за да реша повечето домашни се изискват неща от по-горна глава а за да я разбирам и нея трябва да знам предните и преди нея и става мн, А и от msdn не всичко разбирам толкова добре...
Както ти казаха използваш оператор %.
Т.е. ако разделиш 5 на 2, ще получиш 2 с остатък 1
Пример: 5 / 2 = 2 (1)
или 6 / 2 = 3 (0)
или 3 / 2 = 1 (1)
от зад на пред (1) + (1*2) = 3
Т.е. оператора % ти показва само остатъка.