Предложение относно организацията на изпитите
Засега съм кандидат-студент в университета, разгледах подробно форума и сайта...
Просто исках да споделя какво мисля. Струва ми се, че доста хора биха искали да кандидатстват, да се обучават и да се явяват на изпити тук. За съжаление аз и вероятно още хиляди се намираме в другия край на България.
Моето предложение към г-н Наков е да се мисли сериозно в насока ако не кандидат-студентите, то поне вече приетите студенти да имат възможност да се явяват на изпити в университетите-партнъори във Варна и /или Бургас или онлайн с квестор. Дори ако е нужно да се направи ценоразпис за "това удоволствие".
И ако сега университетът е нещо уникално за България, то ако това се случи, просто едва ли би имал аналог като качество и достъпност в световен мащаб. Ами само помислете - вместо за кредити към банки, парите ще се насочват в университета под формата на такси за явяване за изпити. Съответно ще се подобрява качеството на обучение с тези средства. Квесторите, които може да са студенти в по-горно ниво, ще имат стимул, финансова подкрепа и т.н.
Вероятно кандидатите ще се се увеличат в пъти и ще се даде възможност на можещи хора да се реализират. Без значение дали имат семейство с деца, работа, от която не могат да отсъстват за изпити или са безработни инженери (не поради липса на компетентност, а просто защото се намират в провицията :) ) и т.н.
Ами има още един фактор - умората. Колкото и да може и да е кадърен някой, възможно е да се чувста уморен от дългия път преди изпит и да не успее да разгърне знанията и уменията си на 100%. Ами да, случва се (при това вероятността да стане това е голяма). От опит го казвам... :)
Авторът допуска и явяване на изпит присъствено в съответния град, например в университет партньор или зала на софтуни.
Разбирам какво имаш предвид, но само да спомена, че не съм преоткрила топлата вода с това онлайн явяване на изпити :) Има известни платформи със безплатни университетски курсове в много дисциплини (нарочно не споменавам имена), които предоставят тази услуга и ако изпита е положен успешно се признават студентски кредити към някои известни университети. По време на изпита се намираш под наблюдение и дори мисля се прави запис. И съвсем не е казано, че квесторът трябва да има възможност да подсказва ;)
Иначе да, говорим за в бъдеще, разбира се. Такава организация няма как да бъде създадена за два дни.
"Като отида да си търся работа нищо не мога да правя съответно и в един момент партньорите на СофтУни започват да задават въпроса на Наков "на какво ги учиш тея студенти и как ги раздаваш тези дипломи?", което пък води други проблеми след себе си.
Според мен, изпитите трябва да са си присъствено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!"
На теория е така. Присъствено би трябвало да е както е в едни други академии - шанс за преписване нула, строго и безкомпромислно следене за коректното протичане на изпита. Ама виждаш какво споделя Тито след поредния изпит:
"Вчера на изпита по DSA един колега в коридора разказа на друг всичките си структури, които използва за едната от задачите, което е ясно че това е 80 % от решението на задачата."
....
"Така че според мен не трябва да се рискува и по такъв наивен начин да се разваля все още недоизграденото реноме на СофтУни."
Миналата година то наистина беше в процес на изграждане и беше ключов момент от неговото формиране. От разговорите, които съм провеждал с хора на тема "Къде да стартирам софтуерното си обучение?", съм с останал с впечатленеито, че реномето на СофтУни сред обществеността вече е почти изградено...
Несъмнено обаче проектът все още е млад, както и екипът му. Вярвам, че с времето нещата ще се подобряват и неизменно ще се развиват.
Реално, наистина не разбирам защо се преписва на изпитите в СофтУни. Ако не се лъжа RoYaL също беше споделил в една тема наскоро, че имало 2 или 3 колеги, които били хванати. Какво ще спечелиш с това? Ок, ще вземеш изпита, я с 5+, я с по-ниско, но ако не си реалист и в даден момент отидеш на интервю и те питат същата задача, която на изпита си преписал - няма да те вземат. Така че отново - кому е нужно да преписваш и да губиш времето на хората?
Ок в учикище или в университета се учат много ненужни неща, които никога няма да използваш повече ( или просто защото сме били малки ), но тук къде ти е файдата? Ако да кажем си егаааати късметлията и те вземат на работа ( понеже не знайно как си минал между капките ) нали ще ти хвърлят един проект и ще се чудиш, какво да го правиш, едва ли колегите ти ще те носят на гръб цял живот и в крайна сметка, ще си имаш едно кетапче дето никаква работа няма да ти върши....знам ли, може да ми е грешна гледната точка, но пък отново - КОЛЕГИ не правете опити да преписвате, лъжете себе си и никой друг. В даден момент все някой ще ви хване и тогава няма да има на кого да се сърдите :)
П.С. малко избягах от темата, за което се извинявам :)