Помощ за охлаждане на процесор
Здравейте, предстои ми Upgrade на системата и тъй като не съм запознат с охлажданията за процесор моля да помогнете.
Отделил съм до 70лв . Сокетът на процесора е 1150.
За сега съм се спрял на това охлаждане
Здравейте, предстои ми Upgrade на системата и тъй като не съм запознат с охлажданията за процесор моля да помогнете.
Отделил съм до 70лв . Сокетът на процесора е 1150.
За сега съм се спрял на това охлаждане
Здравей,
хубаво е да напишеш какъв точно е процесора, в каква кутия ще са чарковете, колко охладителя ще вкарват и колко ще изкарват въздух от кутията и най-вече за какво ще ползваш PC-то и какви са ти изискванията за охлаждането. Ако както е написал ZloboMiR няма да clock-ваш процесора и box охлаждането ще ти свърши работа на първо време. Haswell ядрата (22nm) не са топли, но имай предвид, че ако ще clock-ваш (за което ще ти трябва K ревизия на съответния процесор), стават доста топли, особенно ако повишаваш волтажа на който работи CPU-то. Охлаждането на което си се спрял е хубаво, хубаво е и охлаждането което LinAdmin ти е предложил, лично аз бих ти препоръчал Noctua, но моделите които ще ти препоръчам, са над бюджета ти. Но ако няма да clock-ваш и кутията в която ще съхраняваш нещата, е с добър въздушен поток, спокойно можеш да си караш и с box охлажането. За справка тук можеш да видиш моето PC и какви температури (screenshot-а най долу) поддържам с boх охладителя (който по някое време ще сменям с това). Дори при високо натоварване, не мога да мърна от 41-42 градуса.
За сега няма да се клоква процесорът,който е Intel i5 4670. Box охладителя ще ми свърши работа докато не го клокна, просто сега ми е най-удобно да си го взема по-мощен. А за вентилаторите - към кутията има един 120ммм и мисля да взема още 1 - 120мм. Ако можеш да ми помогнеш в избора и за него ще ти бъда много благодарен!
За сега съм се спрял на този поради ниските нива на шум - 13 dB
Ако ще взимаш "non-K" ревизията на i4670, така или иначе, няма да можеш да го clock-ваш, защото за разлика от Sandy Bridge и Ivy Bridge, където и "non-K" процесорите можеха да се overclock-ват, при Haswell нямаш тази възможност и ако искаш да можеш да clock-ваш трябва да дадеш едни пари отгоре зa "K" ревизия (респективно и "Z" чипсет, за да може да ти се "enable-не" overclock опцията, на K процесора).
Понякога се клокват, въпрос на късмет и фин тунинг на честотите. :)