Някои разяснения относно проекта по Web Development Basics.
Здравейте.
Тези дни захванах проекта по WDB. Първо, поздравления за заданието - изглежда интересно и провокира към задълбаване в практическия процес на изграждане на реално-работещ апликейшън. Изникнаха обаче някои въпроси, които отнасям към всеки, който може да помогне, но най-вече към автора/авторите.
Ще се постарая да съм кратък:
1. Към момента имам работещ рутинг енджин с възможност за дефиниране на къстъм рутове, опционални параметри, регекси и други гъзарийки. Искам да потвърдите, обаче, дали правилно разбирам точка 1 от задължителните функционалности - Default routing system. От нас се иска проложението да работи по подразбиране по схемата controller/action/parameter_1/parameter_2? Ако (по някакъв начин при стартирането на апп-а) юзъра (developer-а) избере къстъм рутове - дефолтния рутинг механизъм да се изключи? Предполагам това е идеята, но ще бъда благодарен, ако потвърдите.
2. Areas. Прочетох едно-две неща, но отново ми е малко абстрактно. Доколкото разбирам се изисква да се даде възмоност да се дефинират групи рутове. Не съм използвал такова нещо в ASP, а доколкото видях там има такова понятие, затова ще помоля за кратко разяснение. Правя аналогия с групирането на рутове в Laravel, което съм използвал, но може и да се бъркам.
3. Strongly typed views. Отново нещо от света на ASP, доколкото успях да се информирам. И пак моля за два-три реда идеи какво представлява това чудо...
И едно последно питане - не видях да е забранено използването на библиотеки от packagist/composer. Предполагам е пропуск в условието, но все пак...
Това е засега,
мерси! :)
В общия слчуай ивентите по-скоро са за формите и anchor-ите - какво би станало когато кликнеш събмит бутона в някоя форма или на определен линк.
Например првиш форма в която има 3 полета. Закачаш й mail event. Позволява ти да избереш кое поле е "to", кое е "subject" и кое е "body". Като го направиш, когато потребителят на фронтенда натисне събмит бутона се изпраща мейл до съответния to, със съответния subject и body.
За db storage си го представям като се кликне бутона да се сериализира в например JSON формат формата и да се записва в някаква таблица.
Comments е доста конкретен event - такъв който си има задължително body и автор например и може би връзка към друг comment. Чрез този ивент може editor-а да направи мини форум, блог и подобните апликейшъни, като създаде дървовидна структура от comment-и - един който е парент, други които са му деца и така например да симулира въпрос с отговори.
Как си го представям при бекенд юзъра(едитора) - при създаването на определена форма избира event. Като избере някой от predefined event-ите, го пита за допълнителни инструкции по event-а. Например ако избере mail, го кара да избере полето До, Тема и Текст. Ако избере event-а коментар - го кара да избере полето Тема, полето Текст и може би Автор (ако не се взима текущо логнатия юзър).
Това разбира се са моите представи. Всеки би могъл да реализира негова си идея върху това.
Идеята ми за гридовете е да има елемент грид, на който едитора избира контент от базата данни - такъв от тези форми, които са били db storage например. И гридът чете сериализирания json и го прави в табличен вид. Ключовете в джейсъна като имена на колони, и съответно стойностите попълнени надолу. Би било хубаво гридът да има странициране и филтриране по колони, но това далеч не е задължително.
Благодарско! Мисля, че се ориентирах!