Split string and write the values on integer?
Здравейте на всички.
Искам да попитам, следната мисъл, приложима ли е в C#?
Да предположим, че в конзолата са подадени 10 числа, с различни стойностти на един и същи ред.
"1 22 345 16 8 19 1990 855 5 679" /без значение чрез какъв знак са разделени/
Горния ред все още е стринг, наясно съм, че даден стринг може да се парсне в число, както и да се раздели чрез даден елемент от стринга.
Питам се дали е възможно, като вземем този стринг, да запишем тези различни числа в целочислен тип? Нямам предвид всичките числа под една променлива, а всяко число да бъде инициализирано в различна променлива?
Един вид:
int a = 1;
int b = 22;
int c = 345;
и така на татък...?
Неясни би бяха именно втората и третата стъпка. И точно за тях питах, защото не знаех как да ги реализирам и напиша. След като видях какво написа, проверих в книгата как да обходя масив и нещата ми станаха ясни.
Мерси за бързия отговор! :)
Интересуваше ме, защото не успях да реша задачата "Zero Subset" от лекцията за "Conditional statements". И реших да попитам, и да се помъча да я направя. Може това да не е правилно решение на задачата, но просто аз така си го представям. Първата стъпка, която си зададох, беше да отделя всяко едно от числата в отделна променлива.
Стъпка 1 - изпълнена.
Мерси още един път!
п.п: Моля да бъда извинен, ако въпроса на някой се е сторил абсурден, просто съм начинаещ и все още не съм учил за масиви.
Хубав ден!
Както си го написал, for цикълът излиза излишен. Никъде не ползваш index променливата. Просто пет пъти повтаряш парсването. :)
Може да оптимизираш като създадеш числов масив и обходиш стринговия масив, парсвайки към съответните позиции в числовия:
Да виж прав си! Така се е получило, защото преди парсването във for цикъла бях пуснал няколко Console.WriteLine-a и след това съм забравил да изтрия и него. Мерси за подсещането и идеята!