[Мнение] Образование във висшите университети партньори на СофтУни...
Бях решил да уча във ВСУ след като влязох в СофтУни, тъй като живея във Варна и нямам диплома за висше образование и реших, че това няма да е никак лошо при условие, че СофтУни и ВСУ са партньорски "университети" (в кавички, защото СофтУни не е официално университет по смисъла на закона, но това не е важно). Всичко беше супер на думи... Това, което не ми хареса са основно две неща.
http://www.vfu.bg/katedra_informatika/files/soft-uni/Prilojenie3-finance_SoftUni.pdf
Първо финансовите условия не ме устройваха и това, което ме изненада много беше, че всъщност изпитите се признават (на думи), но всъщност трябва да вземеш всички изпити на ново. Един път в СофтУни и после същия изпит в ВСУ като всеки изпит ще ви струва 25 лв. за 26 изпита. Второ реално погледнато повечето хора биха отишли да учат във ВСУ да вземат диплома тъй като в СофтУни е достатъчно добро образованието (още съм в самото начало, но вече виждам за какво става на въпрос), но това което се получава е че ти учиш като всеки един друг "нормален" студен, които е приет "Информатика и компютърни науки", което значи, че ученето пак си е същото. И тук идва моя въпрос "Аз ако исках да уча във ВСУ нямаше ли направо да отида да уча там? Защо да ходя в СофтУни и после във ВСУ?". Въпроса опира единствено до дипломата, но диплома можеш да вземеш и от всеки един университет. Идеята ми е че аз очаквах като партньорски университет може би ще имам повече ползи от това, че уча паралелно в СофтУни. Като се добави това, че Наков набляга всеки път във всяка входяща лекция как само 20-30% от хората, които влизат в СофтУни завършват аз лично предпочитам да съм от тези 20-30% и както се казва да не стане на чист български език от два стола на земята :)
Това са само лични мои разсъждения не е нужно никой да се съобразява с тях. Просто, ако се проведат някакви повече преговори между останалите университети и СофтУни за по-добре, специална, персонализирана система или както искате я наречете може би бих отишъл. Във ВСУ (не знам как е в останалите два), ако учиш задочно си по персонална програма и можеш да завършиш за 3 год., но ако не си в СофтУни можеш да направиш същото. Каква е разликата, може би аз нещо не схващам...
Реших да споделя мнението си :) Ще се радвам, ако от това произходи градивна дискусия :) Поздрави на всички и успех!
Можеш, но обучението в тях по закон е минимум три години т.е. ако започнеш по-късно, ще трява да изчакаш да минат три години, за да вземеш дипломата.
Lamms, не съм напълно сигурен, но мисля, че за Бакалавър трябват 4 години, а за Професионален Бакалавър - 3 години.
Тоест в МТМ колежа, можеш да вземеш диплома след 3 години, но тя ще е за ПБ, а в останалите два университета, трябват поне 4 години.
kiko144, бях на представянето на БСУ и те и Наков казаха, че три години са достатъчни, минава се на индивидуален план и затова се завършва по-бързо. По закон трябвало да си записан в някаква "книга" три години като студент и тогава можеш да получиш диплома. Това е направено, за да се намали купуването на дипломи.
Иначе ако човек учи нормално, а не през СофтУни, са необходими 4 години.
Ами явно аз не съм разбрал, а даже уча там
Така ни казаха тази седмица на представянето, не знам дали е било само, за да ни убедят да запишем при тях или наистина са въвели тази опция. Попитай ги, може да спестиш една година.