Input-а oт изпитите в BGCoder?
Възможно ли е да разберем входните данни от задачите, защото понякога решението ми не минава 1 или 2 теста, а всичко ми изглежда наред...
Възможно ли е да разберем входните данни от задачите, защото понякога решението ми не минава 1 или 2 теста, а всичко ми изглежда наред...
От личен опит мога да ти кажа, че като цяло най - голям проблем създават диапзазона на променливите(като пример мога да ти кажа използването на BigInteger, което забелязвам от практиката, че в много задачи е необходимо вместо използването на Int32 or Int 64). Друг проблем е, както колегите по горе са казали, някои случаи(частни) като пример деления с нула и тем подобни. Но като цяло мога да ти кажа, че първите тестове са пряко свързани с някои тънкости в програмата(последните доколкото съм забелязал са свързани с обхвата на променливите - > и пак казвам доколкото аз съм забелязал), пример мога да дам:
има една задачка с бикове и крави(незнам дали си я решавал) направил съм тема за тази задача и съм постнал моята имплементация. Та като цяло първите тестове проверяват основните закономерности, които са подадени, пример мога да дам със същатта задача :
Когато търся дали едно число ми е "крава" - >> записвам + 1 в броячаа на кравите,
обаче ако имам второ число със същата стойност като предходната на числото, което е "крава" в случая не трябва отново да добавя + 1 в брояча, а да го пропусне(та това като цяло е дребен проблем, но в същото време много значителен, тъй като той не ми позволява да изкарам 100/100 точки, а 56/100).
Runtime error най - често се получава, ако не си съобразил променливите с това което се изисква(дали изходния отговор, както и алгоритмите, които използваш в самата програма могат да бъдат побрани в стойността на тези променливи)
Друго, което мога да ти дам като съвет, ако не минаваш тест или два, е това, че щом си стигнал до този момент, в който програмата ти дава грешка само на няколко тестови варианта, значи си на много правилен път и те съветвам в такива моментаи да прочетеш условието още няколко пъти(наистина помага, защото има някои подробности, които на първо четене са неуловими, така да се каже, и са страшно незабележителни и в същото време много важни за крайния изход). Та какво да ти кажа, това са малко общи приказки, но съществени, ако ме питаш мен. Малко по - късно вечерта(или утре) ще ти изпратя конкретни примери за точно такива изключения, които могат да те доведат до малки или по - големи главоболия(като включа конкретни примери от разни задачи).
Има една приказка-> може да паднеш духом но нокога не се отказвай -> това е ключа към успеха във всички посоки. Поздрави !
Дано това ти е от полза :) Успех за напред.
@ n.galabov
Ето ти пример с това какви са входни данни за някои задачи:
Задачите Bulls And Cows, Card Wars, Neurons и Bittris от изпита по C# Part I
Това са отминали задачи и за това са постнали с какви входове се проверят тези задачи.
В примерния изпит където са го качили в лекциите от C# Basics също има входовете и можеш да си ги провериш ръчно.
На изпита разбира се ще виждаме само резултат от типа 60/100 и там ние сами трябва да си открием грешките. Ние сами ако не обходим всички варианти няма как да кажем, че сме решили дадена задачна на 100%.
Успех на изпита на всички!