За "образованието" и "дипломата"
Здравейте,
Изпрвен съм пред един от въпросите с които са се сблъсквали повечете от вас.
Насочил съм се към ит сектора,което се подразбира и се чудя дали да вляза във ВУЗ,академия или и в двете.
За ФМИ и ТУ не ми стига бала с една единица за софтуерно инжинерство,и като опции за ВУЗ-ове стоят пред мен - НБУ-информатика,УНИБИТ или УНСС с тяхната бизнес информатика при която се учи първеите две години икономическите предмети на УНСС и чак след втори курс започват с информатика,но като цяло май са насочени към база данни и предмети с икономическа насоченост,което е логично.Нямам опит,ако някой знае нещо за тях бих се радвал да ми даде съвет и мнение.
Та,се двоумя дали да запиша НБУ(там ме притеснява таксата и очите с които се гледа дипломата от работодателите)+софт уни , или само софт уни от който се излиза с практически опит, и въпросът ми е дали софт уни си партнира с НБУ и просто някак си изглежда много по добре софт уни+нбу,от НБУ +софт уни.За мен е важно да започна и като стажант за най-бързо време,натрупал знания и практика във фирми като SAP например или ВМ уеър.
Отбелязвам,че нямам опит в тази сфера,и на безплатния курс по основи на програмирането имах затруднения.(още там).
Благодаря предварително за съветите!
Поствай го в govnokod.ru...
Не го правя с цел да убидя някого , просто искам да покажа как се прави в държавните ВУЗ-ове. :)
Аз в унибит съм писал 10тина реда код :D
Аз не съм се обучавал там, правих на един приятел задачи и проекти.
В унибит изкарах 1 семестър магистратура Информационни технологии и просто се махнах. Голяма мъка. Ако някой толкова му трябва диплома - ок, но не очаквайте да научите нещо. Преподава се каквото си знаем от време уно, нищо общо с реалността. Помня едно девойче (асистентка с доста голямо самочувствие, все пак е постигнала много в този престижен университет) в едно от упражненията как ми скъса нервите, защото я попитах как може примерите, които дава да са на Visual Basic, а ние уж да учим C# :) . Накрая просто станах и си излязох. На изпита ми писа 6 без да ме изпитват - защото "явно съм го работел това" :D - Да мерси, никога повече там.
Последно правих на един приятел претеглен граф , най-кратък път , минимално дърво... Писали му 5 защото разбрали че не го е правил той ( защото явно студентите не са на такова ниво ) и му казали че съм се справил отлично :D