07. Magic Matrices / Array&Matrices Exercise
Здравейте,
Това е кодът ми по задачата Magic Matrices от упражненията: https://github.com/inaabadjieva/SoftUni_JavaScript/blob/master/JS_Fundamentals/04_Arrays%26Strings/magicMatrix.js
Получавам 80 точки - третият тест ми гърми с runtime error...
Ще съм благодарна, ако някой даде идея какъв е проблемът?
Проблема е че този ред не ти дава реално сумата на една колона а ти дава пак сумата на един ред:
Проблема идва от това че представяме матрицата като масив от редове където всеки ред е масив от елементи, това ни позволява лесно вземане на един ред (като масив от елементите му), но няма еквивалентен начин да се вземе една колона, понеже една колона примерно нулевата реално е всички елементи на нулевият индекс във всичките различни масиви (редове). Така че начина на вземане на една колона остава да обхождаме матрицата с 2 цикъла първият по колоните, вторият по редовете и да събираме стойностите на клетките, при едно извъртане на цикъла по колоните ще имаме сумата на една колона.
Edit:
Реално не е много коректно да казвам че не може, то всичко може ако искаш така че ето как можеш да си вземеш сумата на колоната с reduce :)
Да разбрах си грешката, благодаря ти. С малки промени сега работи на 100т.
Здравейте,
може ли малко помощ. Ето моя код, като ми гърми на 3-ти тест с Runtime Error и на четвърти с грешка:
Интересно решение, но така проверяваш само хоризонтално и вертикално по една линия на кръст спрямо позицията(). И ако една проверка от първия цикъл дава резултат 5, а следващата итерация даде резултат 6 не ни показва грешката. Може би в на4алото вземи един сбор ето така:
и после сравнявай с него.
Ето с този входти гърми и мисля, че е разбираемо кое как и къде:
Да колега, благодаря. Малко условието може би не съм разбрал, защото аз го разбирам - сбора от първия ред да е равен на сбора на първата колона, втори ред с втора колона и т.н... може би от там съм се заблудил. Благодаря.
Поздрави :)
Колега,
ето ми кода, като добавих sumInitial както ти ми каза и сравнявам всяка колона и всеки ред с него. Отново ми гърми обаче. На примера, който ти ми даде ми дава "false", което е ОК. Отново трети тест ми е "грешка при изпълнение", а четвърти ми е с "грешен отговор".
Извинявам се за спама, може ли още малко помощ?
Поздрави.
Сега кода ти ще гръмне с ето този вход:
Какъвто и резултат да имат изчисленията ти ще важи само последната итерация и посдледната проверка. Виж моя код:
https://github.com/CvetanPetkov/JavaScriptFundamentals/blob/master/06_Arrays_Matrices/Excersice/p07_Matrices.js
Опитай се да го анализираш!