Въпроси за конзолата, за дебъгера и за джъдж
Бих искала да попитам как става номера с местенето на курсора в конзолата нагоре-надолу, изтриването на символи,...В нета намерих някакви програми, които трябва да си импортна по някакъв начин, но ме е страх, да не объркам нещо. Затова реших да попитам тук, че ако нещо се загуби, да може да ме упътите как да продължа.
Вторият ми проблем е, че с дебъгера малко наполовина ми се получават нещата. Има ли лекция за работа с него, нещо по-подробно и детайлно как се случват нещата?
Третият ми въпрос е, дали ще имам достъп до джъдж - в смисъл да тествам решенията си, в периода, когато не се водя студент в Софтуни. /не вярвам да успея да се подготвя достатъчно добре за официалния си изпит през декември, но за да го отложа за януари трябва да съм сигурна, че ще разполагам с всички текущи ресурси между двете дати на изпитите/.
Много ти благодаря, че ми отговори. Вече взех да се обезсърчавам, явно въпросите ми са с много лесен отговор.
Бих искала да мога да задам начални данни в конзолата на дебъгера и да проследя как се променят те в различните променливи.Но когато стартирам дебъгера от Debug- Start Debugging (F5), конзолата се отваря, задавам й входните данни и дебъгването се осъществява много бързо до някаква breakpoint, но без да мога да проследя стъпка по стъпка как се случва. Ако избера Step Over(F10), конзолата не ми взема input-а. Не можах да разбера как да го направя едновременно - да й дам числа и да видя ред по ред какво ги прави програмата.
Първо: недей се обезсърчава, за това е форума, за да си помагаме. Първоначално може да тестваш нещата, като им задаваш начални стойности, тоест казваш че а = 5; И после да пуснеш дебъгера, въпрос на личен избор.
Опитайн следното:
Здравей. Няма защо да се обезсърчаваш. Утре тези въпроси ще са лесни за теб, но за някой, тепърва навлизащ в програмирането няма да е така ;) Най-лесният начин да следиш как се променят данните е като принтираш променливите с Console.Write/WriteLine(). Така в самата конзола ти ще виждаш какво се случва след всяка стъпка. Но това само ако имаш малко променливи, които искаш да следиш, какъвто е и случая със задачите в basics.
Ето нещо което може да ти е от полза занапред: къде точно и как да виждаш какво се случва с променливите https://blogs.msdn.microsoft.com/visualstudioalm/2016/07/15/7-ways-to-look-at-the-values-of-variables-while-debugging-in-visual-studio/
Относно бързото изпълнение на стъпките, варианта да виждаш какво се случва на всяка стъпке е тя да има breakpoint или да слагаш след всяка стъпка Sleep(5000) където 5000 е времето в милисекунди, в случая 5 секунди.
Леле, сега разбрах какво съм правила - между F5 и F10 просто съм затваряла конзолата и затова не ми се е получавало. А като ми го написа стъпка по стъпка - сработи. Хиляди благодарности! :)
Много благодаря за линка! До утре всичко ще бъде изчетено! Не знам какъв процент ще ми остане в главата, но със сигурност ще е стъпка напред. :)
Този линк е страхотен. QuickWatch е много удобно решение. И изобщо, информацията в страницата е лесно смилаема /даже и за мен, хи-хи/.
Но това с добавянето на времетраене на стъпките не ми се получава - не намерих как. Дали ще може още един линк? :)
Не ти се получава защото съм те подвел леко, всъщност e Thread.Sleep(), a трябва и using System.Threading;
Благодаря!