C++ 5 задача за шаха
Не може ли да се увеличи срока с още една седмица. Има много правила в шаха. Рокади, пешката като става царица или кон.
Или поне два три дена да се удължи
Не може ли да се увеличи срока с още една седмица. Има много правила в шаха. Рокади, пешката като става царица или кон.
Или поне два три дена да се удължи
За тази задача е достатъчно (ако не ви стигне времето) да напишете движенията на фигури без да обработвате по-сложните положения като рокади, шах, пат и т.н. - това го пише в началото на файла със задачите. Тоест приемливо е да напишете просто играта до ниво до което могат да се местят фигури спрямо тяхната си схема на движение, ограничена спрямо фигурите на полето (например да не можете да прескачате пешки с офицер) и с базовото взаимодействие на фигурите - една фигура не може да отиде при друга от същия цвят, а може да отиде при друга от различен цвят, като другата бива премахната от играта.
Като цяло съм против увеличаване на срокове, защото все някой остава ощетен така:
- ако увеличим с 2-3 дни ощетяваме хората, които работят и не могат да решават през седмицата
- ако увеличим с цяла седмица ощетяваме хората, които са си жертвали свободното време за да свършат домашното навреме
- освен това от утре ще ви дадем judge assignment 2 (най-вероятно само като условия, а judge системата ще пуснем по-нататък) и всяко домашно, което тече тогава на практика ви отнема от времето за judge assignment 2, който като цяло е по-важен
В този конкретен случай (и само в него) съм склонен да увелича срока с 1 ден, защото понеделник е почивен ден (т.е. не ощетяваме много работещите), а днес е семеен празник и много хора ще искат да го прекарат с роднини. Само това не би било достатъчно, но тази задача е важна за упражнение на ООП, защото покрива почти всичко учено до тук. Така че заедно с почивните дни, това накланя везните.
Така че увеличавам срока с 1 ден, т.е. до понеделник вечерта. Само този път и само заради причините от горния параграф.
Поздрави,
Жоро
P.S.: отново напомням, че утре няма лекция, за всички които четат тази тема
Бях я отписал тази задача, че все не ми оставаше време, но като видях бонуса от 1 допълнителен ден, се мотивирах да я почна... И така цяла нощ, като през повечето време се боричках със синтаксиса на езика. Всъщност, 4-та ми се струва с една идея по-сложна, но може и да е защото съм я развил по-добре и затова да ми се получи без излишни драми 5-та...