TN vs IPS дисплей?
Харесах си един лаптоп, който отговаря на всичките ми изисквания, но е с TN панел. Има ли някой, който е имал проблеми с по-лошите ъгли на виждане и по-неточните цветове? Да търся ли нещо с IPS дисплей?
Харесах си един лаптоп, който отговаря на всичките ми изисквания, но е с TN панел. Има ли някой, който е имал проблеми с по-лошите ъгли на виждане и по-неточните цветове? Да търся ли нещо с IPS дисплей?
По принцип IPS дисплеите са следващото ниво на еволюция. Все пак имай предвид, че освен плюсовете на по-точните цветове и зрителни ъгли, имат и недостъци. Основния е по-слабото представяне на черния цвят, а по конкретно за видео и игри и по-голямото време за реакция. За лаптоп зрителния ъгъл не е от такова значение, имайки предвид, че обикновено стоиш и работиш директно пред монитора (изключвам гледането на видео). Тази характеристика на IPS се изтъква повече при телевизорите.
При избора, основно зависи за какво ще ползваш компютъра - ако ще правиш визуализации, дизайн, фотообработка е по-добре да се съобразиш с възможностите на дисплея и да избереш IPS матрица. Ако взимаш за кодиране, интернет, игри, филми, за мен с приоритет би бил останалия хардуер.
Ето един линк да се ориентираш допълнително:
http://www.trustedreviews.com/news/ips-vs-tn-vs-va-gaming-performance-colour-explained-2948955