Информация за изпита
Кога ще получим имейли за точна дата и час на изпита Programming basics на 16-17 декември?
Също така нали изпита е 4 часа?
Кога ще получим имейли за точна дата и час на изпита Programming basics на 16-17 декември?
Също така нали изпита е 4 часа?
Имейлите обикновено идват седмицата преди изпита. Изпитът се състои от 6 задачи за 4 часа.
Точно така, и малко по-подробно - включени са 6 задачи за 4 часа с judge системата (една задача от всяка тема):
Аз искам да попитам как точно се формира оценката от изпита. Не включвам бонуси от решени домашни, ментори и т.н. Въпросът е как точно точките, дадени от джъдж системата се приравняват към шестобалната система. При изцяло решени повече задачи нещата са ясни - шест напълно решени задачи - шестица. Пет напълно решени задачи - петица и т.н. Въпросът е при една или две решени задачи оценката двойка ли е и как става калкулацията, когато решението на задачите не е оценено с максималния брой точки - примерно: първа задача - 90 точки, втора 40, трета 60 и т.н.Какъв е минималният брой точки, за да бъде оценена работата с петица - /например/?
Трябват ти 300/600 точки за тройка, а иначе системата за оценяване е много сложна.
Не мога да ти кажа точно колко точки са 1 единица, но мисля, че под 200 точки (т.е. две пълни задачи) е двойка. Та 300 - 3, 400 - 4, 500 - 5, 600 - 6.
Имай предвид, че не е необходимо да си решил задачите напълно. Джъдж работи с "мини-тестове" - всеки дава даден вход и очаква даден изход. Колко точно точки ти дава зависи от това колко мини-тестове има. И затова един тест може да мине, а друг - не.
Т.е. няма значение до колко си решил една задача - важното е колко точки си получил общо. Може да имаш 6 задачи решени наполовина (50 точки) и 6 * 50 = 300 точки (вероятно това е тройка).
А онези бонуси и оценка от предаване на домашни могат много да ти помогнат. На предишния изпит по Programming Fundamentals искарах 250/400 точки (което предполагам е около 4 или 4.50) но заради тези бонуси даже получих макс кредити и взех сертификат и оценката ми за модула беше 5.02. Та тези бонуси не ги подценявай :)
Алгоритъмът едва ли е по-сложен от някои задачи тука. Ще конкретизирам - примерно 450 точки оценка четири ли значат, или пет? Спазва ли се правилото за закръгляване на пет? Не е излишно да изясним сега въпроса, за да не се чудим, когато по време на изпита джъдж системата почне да ни дава "шарени" оценки.
Оценките не се закръглят. Както казах - аз имам точно 5.02 и толкова ми седи на профила. Т.е. 4.50 си е 4.50 - нито 4, нито 5. Единственото нещо, което е от значение, е че при над 3-ка минаваш, а над 5-ца ти дават сертификат.
Мерси за коментарите и препоръките на всички, които се отзоваха. С една поправка - в началното програмиране цедката е оценка 4, а не три. Колкото за домашните - тези бонуси май важат само за курсовете, провеждани в София, за останалите градове като че не носят никакъв бонус. Все пак гледам да си решавам навреме домашните, че знае ли човек? Ще поживеем, ще видим...
Преди малко влязох в раздела за често задавани въпроси. Ето какво намерих по темата:
"Оценка над Среден (3.00) се счита за достатъчна, за да бъде изпитът „взет“. Оценката се формира на база на приемния изпит за онлайн студенти, и на база на приемния изпит + предаване и оценка на домашни за присъствени студенти. Няма точно определен критерий, който да показва с точност колко точки на изпита отговарят на каква оценка за курса. Това се определя отделно за всеки един изпит на базата на средното ниво на всички явили се студенти. Минимум 3 (три) напълно решени задачи са достатъчни за преминаване на изпита."