Project Euler - интересен сайт със задачи по програмиране
Здравейте,
Не виждам начин да проверя дали е пускана информация за този сайт във форума. Ако не е, може да ви е интересно да го разгледате.
Трябва само да се регистрирате, след което имате достъп до задачите. Подредени са по трудност, като задачите на последните страници дори не мога да схвана, докато първите няколко са доста прости.
Пишете си програма на какъвто език желаете и след това въвеждате решението в сайта. Проверява се само отговорът, а не дали програмата ви работи правилно, така че има вероятност да сте намерили отговора случайно с неправилно направена програма.
Самите задачи са повече математически насочени, напр. в една от тях се иска да намерим произведението на три числа, чиито сбор е 1000, а самите числа са страни в правоъгълен триъгълник. Т.е. освен програмиране се искат и умения за решаване на математически проблеми.
Надявам се ще ви е полезно.
Имам все още предостатъчно време, защото изтървах сроковете при предишното записване и сега съм кандидат-кандидат-кандидат студент :) Започвам подготвителното ниво този месец.
Някои задачи не изискват програмиране. Днес реших една само с калкулатор. Повечето обаче само компютър може да ги сметне, а освен това се изискват две неща - да се построи теоретично решение, математически алгоритъм, след това да се напише код. Има задачи, при които и двете са лесни; има такива, при които знаеш как се решават, но е трудно да се напише програма за това; трети е трудно да измислиш как въобще да подходиш.
На който когато му остане време, мисля, че ще е полезно да се пробва докъде ще стигне.