Training lab problem
Колеги, спрещам трудност с тази задача. Резултатът, които трябва да получа е правилен, но judge системата не го приема следователно бъркам някъде.
Ще може ли да ми помогнете?
Задачата е:
Учебна зала има правоъгълен размер l на w метра, без колони във вътрешността си. Залата е разделена на две части – лява и дясна, с коридор - приблизително по средата. В лявата и в дясната част има редици с бюра. В задната част на залата има голяма входна врата. В предната част на залата има катедра с подиум за преподавателя. Едно работно място заема 70 на 120 cm (маса с размер 70 на 40 cm + място за стол и преминаване с размер 70 на 80 cm). Коридорът е широк поне 100 cm. Изчислено е, че заради входната врата(която е с отвор 160 cm) се губи точно 1 работно място, а заради катедрата (която е с размер 160 на 120 cm) се губят точно 2 работни места. Напишете програма, която въвежда размери на учебната зала и изчислява броя работни места в нея при описаното разположение.
Ограничения: 3 ≤ w ≤ l ≤ 100.
Входни данни :
l = 8,4 / w = 5,2 за първият пример
l = 15 / w = 8,9 за вторията пример
Изходни данни
пример едно : 39
пример две : 129
Решението ми е:
l = float(input())*100 w = float(input())*100 place_length = 120 place_width = 70 rows = l / place_length rows = round(rows) rows_2 = (w - 100) / place_width rows_2 = round(rows_2) seats = rows * rows_2 - 3 print("Работни места ", seats)
Използвам round(), за да мога да изключа разликата, която получавам във вторията пример, защото 1500 / 120 = 12,5, а за да имам 12 реда ми са нужни 1440 см.
Благодаря предварително.
Намерих решението. Просто системата не приема този тип закръгляне, а трябва да е :