02. Summer Shopping нужда от помощ!
Здравейте,
разписах задачата, обаче изпитах големи затруднения да разбера как да взема 2/3 и 1/3 от стойност и го разписах чисто математически, обаче получената стойност влиза в период и при последващите сметки ми бяга крайния отговор, ако може малко насоки ще съм Ви благодарен.
Условие:
Лятната почивка на Ани наближава и тя решава да се подготви за нея предварително, като закупи всичко необходимо. Тя има определен бюджет и се нуждае от плажна хавлия, чадър, плажна чанта и джапанки. Напишете програма, която да изчислява каква сума трябва да заплати Ани за своите покупки и проверява дали бюджетът й ще бъде достатъчен, като знаете, че цената на чадъра е две трети от цената на хавлията, а цената на джапанките е 75% от тази на плажния чадър. Плажната чанта струва една трета от сумата за джапанките и хавлията взети заедно. Тъй като Ани е редовен клиент на този магазин, ще й бъде направена процентна отстъпка от общата сума на покупката.
Вход
От конзолата се четат 3 реда:
На първия ред бюджетът на Ани – цяло число в интервала [1...1000]
На втория ред цената на плажната хавлия – реално число в интервала [1.00... 300.00]
На третия ред процентната отстъпка – цяло число в интервала [1...99]
Изход
На конзолата се отпечатва един ред:
Ако бюджетът Е достатъчен:
"Annie's sum is {общата сума} lv. She has {оставащата сума} lv. left."
Ако бюджетът НЕ Е достатъчен:
"Annie's sum is {общата сума} lv. She needs {недостигащата сума} lv. more."
Резултатите да бъдат форматирани до втората цифра след десетичния знак!
Решение:
Поздрави!
На третия ред процентната отстъпка – цяло число в интервала [1...99]
Променлива е, подвели сте се по кода ми. И аз съм го написал по инерция директно 5% (от първата проверка за тест), и се оказва, че точно там съм объркал задачата.
Благодаря!