Защо използваме $ вместо "" + ""
Здравейте, наскоро започнах Programming Basics със C# и дотук нещата до голяма степен са ми ясни, но имам един малък въпрос.
Защо използваме $ знака вместо просто "" + ""? Очевидно е, че така е по-прегледно обаче си мисля, че методът с кавичките би трябвало да има причина, поради която да съществува.
Давам пример, вижте последния ред :
Console.WriteLine("Please write your first name:");
string firstName = Console.ReadLine();
Console.WriteLine("Please write your last name:");
string lastName = Console.ReadLine();
Console.WriteLine("Please write your age:");
int age = int.Parse(Console.ReadLine());
Console.WriteLine("Please write your hometown:");
string town = Console.ReadLine();
Console.WriteLine("You are " + firstName + " " + lastName + ", a " + age + "-year old person from " + town + ".");
Сменяме последния ред с далеч по-елегантното
Console.WriteLine($"You are {firstName} {lastName}, a {age}-years old person from {town}.");
Да обобщя - очевидно е, че вторият метод е по-практичен в този случай. Въпросът ми е има ли случаи, в които първият метод с кавичките е за предпочитане?
P.S. Бонус въпрос - правилно ли съм разбрал терминологията : методът с кавичките се нарича конкатенация, а методът със скобите интерполация?
Благодаря за разясненията.
Изниква ми друг въпрос, като използваш доста понятието стринг, дори и в контекст при работа с числа.
String променливите не са ли само за текст, за числа се използват int и double или нещо изпускам аз?
Може би въпросът ти е свързан с променливите a = 2; b = 2. Оставил съм ги без декларация на типа защото се подразбира че са int променливи. Причината да говоря за стринг е защото въпросът ти е свързан със стринг, а използвам числа за да обясня разликата при използването на операторите. Що се отнася до int, double и т.н. не съм зясягал тема за кога какъв тип да използваш за деклариране на променливи. И ДА, изпускаш, в стринговете се използват числа.