Visual Studio 2022
Здравейте колеги,
въпроса ми е някой инсталирал ли си е Visual Studio 2022 за C#. Има ли нещо повече от 2019? Аз го инсталирах, но компилатора ми излизаше без началните къдрави скоби. опитах да уголемя шрифта , ама греда....
Здравейте колеги,
въпроса ми е някой инсталирал ли си е Visual Studio 2022 за C#. Има ли нещо повече от 2019? Аз го инсталирах, но компилатора ми излизаше без началните къдрави скоби. опитах да уголемя шрифта , ама греда....
Хора, следете официалните блогове и събития от Майкрософт за да не се излагате като колегата, който от край време пуска отговори за да се намери на лаф-моабет. VS 2022 е в general availability от 08 Ноември тази година, като преди това имаше 4 превю версии. Към момента VS 2022 за macOS все още не е в GA, но то е съвсем друга бира от Windows-кото IDE.
Средата вече е 64 bit - работата с комплексни, големи ентърпрайс проекти е по-бърза (зареждане на асемблита, дебъгване, главния "devenv.exe" процес не е лимитиран до 4гб рам памет и т.н.), хот релоуд за .NET & C/C++ приложения, IntelliCode, .NET 6 SDK, актуализиран потребителски интърфейс, productivity tooling, подобрения в дебъгера (dependent breakpoints, temporary breakpoints, memdump diagnostic analysis), подобрено търсене във файлове. подобрени git & github интеграции, C/C++ remote build & debug със WSL2 или през SSH и др.
Проблемът с липсващите скоби при създаването на нов проект (например конзолно приложение), всъщност не е проблем - всички шаблони за създаването на нови проекти в .NET 6 ползват така наречените top level statements където е възможно, които бяха въведени в C# 9. За мен това е тотално недоразумение, но... За да се заобиколи това поведение трябва изрично да укажеш .NET 5 като target framework и после да го смениш ръчно на 6, понеже там шаблоните не са актуализирани с top level statement syntax.
Лично ползвам повече .NET CLI-a, там можеш така да укажеш таргет фреймуорка при създаването на проект:
dotnet new console -f net5.0
после само можеш да промениш таргет фреймуорка в .csproj файла на 6.0. Имай предвид, че ще ти е нужно и .NET 5 SDK-то да е инсталирано паралелно с 6.0
Здравейте, гледам, че това е единствената тема за новата версия 2022. Аз се възползвах от безплатната ентърпрайз версия, и съм с 17.0.6. Всичко добре, но когато понеча да отворя Razor разширение, като .cshtml и греда, хвърля ми ексепшъни и какво ли още не. Из форумите на Майкросфт пишат, че нещо не могат да доизкусорят рейзъра, това с давност януари, 2022. Та се мъча да подкарам нещата, пародията е, че ми тръгват други проекти, конзола, визуализация и т.н., но Razor не. Имате ли подобни проблеми?