Стаж в Proleit - условия
Разгледах условията по стажа в Proleit и останах със странно впечатление, от това което видях.
Според мен излиза, че стажът е платен - но не в смисъл, че ще се изкарват пари, а че ще си платиш, за да го изкараш :)
- Възнаграждение: €1480 брутно месечно възнаграждение (€1093,76 нетно) за 40-часова работна седмица.
- Разходи: €480 за квартира, предоставена от ProLeiT
Ако правилно разбирам това, то на стажантите ще им остават по €613,76 след като си платят квартирата. Предполагам в тази сметка влизат разходите за ток и вода, което е добре, но...
Въпросната сума според мен предполага някакво доста силно икономисване. Не съм живял там, за да кажа как е - затова се разтърсих за информация по въпроса. Видях, че средната заплата за страната там е около ~€2000 евро, а минималната такава за 23+ годишен е ~1400 евро (тук не мога да кажа дали става дума за германец или като цяло, опитвам се да изровя още по-точни информации). И под минимална и средна - не визирам само IT сектора, а всички.
Да кажем, че е ОК - няма да се спестят пари, но ще се придобие доста ценен опит, определено е нещо, което е по-добре да се изживее ако имаш възможност и желание.
Цъкайки в/у линкчето, което ще те отведе до мястото за кандидатстване се натъкваме на нещо друго:
Избраните кандидати, заплащат административна такса от 850лв. към СофтУни при успешно заминаване на стаж.
Моля, поправете ме ако и където не съм прав. Опитвам се да добия реална представа за ситуацията там и отправената оферта...