[Team Building] Има ли в СофтУни почитатели на настолните игри?
Един колега пусна тема за покер и понеже напоследък се интересувам от бордови игри, струва ми се, че и това е едно интересно странично занимание.
В България бордовите/настолните игри стават по-популярни едва последните години. Преди това по-известни бяха игри като "Не се сърди човече", табла, Монопол и т.н., повечето от които са елементарни или в много голяма степен зависят от късмет - да хвърлиш определен зар например. В тях в никакъв случай няма толкова стратегия и планиране, както в една компютърна стратегическа игра например. Заради това според мен са малко изчерпани тези игри вече - кога последно някой от вас е играл "Не се сърди човече" примерно...
Приятното на настолните игри е, че хората се събират заедно на бира и правят нещо хем забавно, хем интелектуално стимулиращо. Разликата с игри като покер е, че бордовите игри имат и тематика - дали ще са космически битки, трепане на орки и тролове, лекуване на болести, строене на градове - това добавя допълнителна наслада.
Има два основни типа игри - кооперативни, където всички играчи работят заедно да постигнат определена цел, и конкурентни, където се колят помежду си.
Имам лични впечатления от 5-6 игри, които играх скоро, ако имате желание може тук да дискутираме предимства/недостатъци на определени заглавия. Ако успеем да се съберем някой път още по-добре.
Чувал съм много добри неща за нея. Гледал съм и клипчета и изглежда супер забавна.
И аз имам Smallworld. Според мен една от най-добрите игри в нейния си жанр, защото всяка игра е различна. Имам оригиналния + expansion Smallworld Realms (сам си правиш картите, а не са само първите 4 статични), както и още един expansion с едно тесте карти, дето прави играта още по-трудна и интересна. С най-голям кеф бих се събирал с някой от вас да играем, но за съжаление скоро заминавам за чужбина и тотално ще спирам със СофтУни-то...