Реализация след 40+
Здравейте,
Казвам се Иван и съм на 43 год. Имам над 25 год стаж в най-разнообразни сфери, като последните 12 са в един отрасъл, който не е особенно перспективен и няма шанс за развитие. Запознах се с прекрасното начинание на Светлин Наков и Софуни и мисля че мога да събера сили за обучението, но ме притеснява възрастта...
Искам да попитам хората, които имат наблюдение върху пазара на труда в този бранш - има ли някакъв шанс, човек който иска да си смени професията след 40 годишна възраст, да започне работа в IT сектора? И това при положение че започва от нулата? Знам че няма да е никак лесно, но моля ако имате наблюдения за такива случаи да ги споделите с мен...
Предварително Ви Благодаря!
Благодаря ти borislav9212! Отговора ти звучи много обнадеждаващо. Гледах видео материалите на част от началните лекции, свалих си и литературата. Не ми изглежда безнадеждно трудно... Желание има много, особенно като си опрян до стената и нямаш алтернатива, ако искаш да се чустваш полезен разбира се....
Аз също се надявам IT секторът да е моят нов шанс за достойна кариера. Колегите тук посочват някои обективни фактори като "продуктивност", има и други (лична/семейна ангажираност, съвместяване ученето с работа...). Ако разполагате с време обаче и ако сте мотивиран, то не виждам какво би могло да ви спре. Още повече, че интензитетът на обучение в СофтУни предлага по-бързи резултати от който и да е университет в страната. Ако след 4-5 месеца нещата не се получават, майната му. По ирония на съдбата, изчетох сума книги художествена литература и доста дебели учебници, завърших висше, а не пипнах една книжка за програмиране през живота си.(Хем висях на компютъра кога-що мога). От около 1 месец съм впечатлен от възможностите, които програмирането предоставя. Вие, може би, нямате способностите да пишете код като младежите, които преподават Програминг бейсикс(и аз нямам тези възможности, все още). Но може би разполагате с повече идеи и знания извън ИТ сферата, които чакат своята реализация чрез инструмента на програмирането. От казаното трябва да става ясно - не съм в сферата за да извадя някаква статистика, но реших да споделя нагласата си за курсовете на СофтУни. Успех, колега.
п.с. На 87 години Микеланджело казва: "Аз все още се уча!"