Домашно: Въведение в програмирането Problem 9: Print a Sequence
Здравейте, мога ли да се обърна с въпрос за помощ/разяснение как се получава тази задача и как работи понеже не мога да я разбера, видях я качена в pastebin сайта и си копирах кода за да я прегледам вътре в програмата, преглеждайки я не можах да разбера как се въвеждат и от къде идват тези числа.
Благодаря предварително за отделеното време.
Извинявам се за пропуска ето сега ще го допълня, това е чужд код който реших да погледна но при когото не разбрах как произлизат числата които ми трябват за задачката.
http://pastebin.com/3wyBeb3Y
Благодаря :)
Михаил Соловьов
В задачата се изисква да изпечаташ на конзолата поредица от числа, започващи от 2, затова и началото на цикъла ти е равно на 2 и цикъла ще продължи да се изпълнява докато числата станат 10! Значи int i ще нараства с едно докато се изпълни условието да е по-малко или равно на 11! От посочените първи няколко члена на поредицата може да видиш, че четните числа са с положителен знак, а нечетните са отрицателни!
За да провериш дали поредното число е четно използваш формулата i % 2 == 0, с която проверяваш дали числото се дели на 2 с или без остатък, като в дадената формула вместо дробна черта / използваш %, знака за процент, който ти дава остатъка след деление! Ако този остатък е 0 значи числото е четно!
Като използваш дадетото условие в if else ще поставиш на всяко нечетно число при отпечатването отрицателен знак!
Мисля, че това е достатъчно като обяснение за тази задача! Надявам се да съм ти бил полезен!
Ако имаш още въпроси питай!