Loading...
davichonov365 avatar davichonov365 127 Точки

Нов формат за изпита по Programming Fundamentals 23.10.2016 !!!!

Колеги ,. само аз ли не съм съгласен с новия формат на изпита или има и други :

1.Изпита започва в 9.00 което за хора които не са от София е малко неудобно ,. но ще стисна зъби.

2.Разделянето на изпита на две части по 3 часа и почивка между тях 30 мин,. -това определено е тъпо ,. абе вие идвате на изпит не идвате да пушите цигари и да си почивате,. 5 мин до тоалетна и 5 минути за кафе са достатъчни.

3.За по напредналите(не съм в тази група) но го виждам като проблем- човек който му се отдават задачите и може да ги реши за 1 час ,. няма смисъл после да чака 2 часа да му пуснат другите задачи-тъпо е това -има хора от ВАРНА ,. от БУРГАС трябва да пътуват.

4.Тва с преписването е наистина много тъпо- разберете че няма смисъл-Това което правите е за вас ,. като отидеш на интервю за работа няма откаде да препишеш и ще се изложиш като кифладжия/ка

Давайте мнения ,.  

Тагове:
5
Programming Basics 20/10/2016 17:11:52
ibosev avatar ibosev 54 Точки

Сега изгледах видеото, на което се изяснява новия формат на изпита, но не виждам това как ще е приложимо за нещо различно от Programming Fundamentals. На изпитите по ООП и КПК, задачата е само 1. Но по същество:

1. И аз предпочитам следобедните изпити, но това си е до човек. Ако си добре подготвен, ще проспиш първия час, пък после ще наваксаш.

2. Това с разделянето на задачите, според мен, ще бъде много кофти за някои хора. 3 часа за 2 задачи... Много зависи от сложността на изпита. На изпита в неделя по JS, на третата задача й отделих над 2 часа. Винаги се случва на някой изпит да се забия на една от задачите и да ми отиде цялото време за нея. Затова оставям тези задачи за накрая. В този формат, би ми било наситина трудно. И на входния изпит, побитовата задача ми изяде главата заради супер глупашко недоглеждане.

2.1. Почивките: по 1 човек до тоалетна? От зала с 200 човека? Вие знаете ли колко кафе наливам на изпит и колко диуретичен е ефекта от кофеина? :) 

2.2. Да спрете пушачите да не пушат? Това е геноцид :) Напомня ми на времената във ВУЗ-а, когато не ни даваха да пушим и уж отивахме до тоалетна, а в тоалетната непрогледен дим. Същото ми се е случвало и на работа в офис. 

2.3. В досегашния формат, на кратките почивки, които правя, излизам често навън да ми се продуха главата. Хората, разбира се, споделят варианти на решения на задачите. От това, което чух тази неделя, надали някой от тези, споделящи решението си, си е взел изпита. Досега не съм чул някой с 400/400 да си сподели решението. На другите изпити, като по бази данни, къдео задачите са над 20, просто няма как. 

3. Не пътувам, но споделям мнението ти, че е неприятно да се чака, когато си готов. Губиш концентрация и инерция, най-малкото. 

4. Това с преписването е наистина много тъпо. Преписвачи е имало винаги и те си носят последствията. Други са дошли да учат. Точно тия, които искат да учат, се оплакват от това, че става говорилня и и някои хора съместно си решават изпитите. Но оплакването дойде от изпита по бази данни, където в някоя от залите една редица студенти са си решавали заедно на висок тон задачите. Първо, това е супер нагло, и второ, пречат на другите. Това трябва да се пресече, според мен. 

В крайна сметка, човек е приспособяващо се животно. Ще се напаснем спрямо ситуацията :)

1

Е много ми е интересно миналия път бяхме 200 човека в залата -как аджеба ще ходим по един в тоалетната ,. 200 по 3 минути ги сложи (за нежната част 10) е тва вече е невъзможно ,.. да не говорим че има една тоалетна на 4 зали ,. 

В крайна сметка стигаме до извода че това е тъпо и трябваше да се направи някаква анкета -абе вие одобрявате ли това и какво мислите ,. !!! 

0
dmaknev avatar dmaknev 49 Точки

2.1. По принцип не пия кафе, но тази сутрин в 8 изпих 2 с научна цел. Вече е 9:30 и все още дори не ми се е доходило до тоалетна, а и снощи не съм ходил, така че колко пък да е диуретичен ефекта на кафето? А и да ми се доходи какво, да не да съм на 90 години да не мога да го отложа?

2.2. Ако имаш наглостта да пушиш в тоалетна която ми се налага да ползвам или няма да я ползвам и ще чакам да се прибера в нас(не ми е проблем да не ходя до тоалетна 8-10 часа) или ще заявя на шефа да си избира кого да задържи на работа мен или наркоманчето?

-6
Maria_ls avatar Maria_ls 383 Точки

Реално дори само по един човек да пускат до тоалетна, 4 зали с по минимум 70-80 човека, една тоалетна и във всеки един момент ще има по 4 човека на куп в нея или пред нея. Как ще ги спрат ако искат да си коментират задачите помежду си? Освен ако не ги придружават и в кабинката smiley

Мисълта ми е, че човек ако реши да преписва ще намери начин и разделянето на изпита на две части ни най-малко няма да го спре, най-малкото предварително ще се разберат къде да си качват кода, и т.к. интернета е позволен - познай!!!

0
VladoGenov avatar VladoGenov 45 Точки

Мисля, че по-скоро е ОЩЕТЯВАЩО за съвестните хора това разделяне на задачите (2 х 2) и времето на 2 х 3ч, и може да доведе, до следния резултат, вместо да успее човек да реши 3 от 4 задачи, при тази схема да успее само 2 от 4 поради излишък на време в едните 3 часа и недостиг на време във вторите 3. Примерно:
Пример 1) в първите 3 часа, не ти достигат 30 мин да решиш 2ра задача, след което губиш правото да я събмитнеш и дорешиш във вторите 3 часа, след което за останалите 2 задачи във 2те 3 часа, отново не ти достигат 30 мин за за решението на 2те задачи и така вместо да имаш възможността да решиш 3 задачи и да имаш съответетно по-висок успех, ти оставаш само с 2 решени задачи вместо с поне 3 задачи.
или
Пример 2) решаваш 2те задачи, но не получаваш максималните 2х100 точки, решаваш и другите 2 задачи с някакъв резултат и ти остава време, през което се сещаш къде имаш пропуск, оправяш го, но нямаш възможност да събмитмеш вече нито една от първите 2 задачи...
или
Пример 3) първите 2 задачи ги решаваш за 2(2ч30мин) часа и ти остава 1 час (30мин) без да правиш нищо, а вторите 3 часа не ти достигат 1ч (30мин).

Със сигурност това ОЩЕТЯВА съзнателните и няма да спре преписвачите! Те пак ще могат да си решават групово или по някакъв си друг "изобретен" от тях нов начин. Преписващите и склонните да търсят такива варианти могат да се ограничат с по-активно наблюдение от страна на КВЕСТОРИТЕ - всъщност, това е техният ангажимент, както и начините, с които СофтУни казват, че имат за да бъдат хванати решение с идентична структура на кода!

3
stlevkov avatar stlevkov 9 Точки

Видях много сходни мнения до това което мисля.

Определено цепенето на изпита не е добър вариянт.

Всичко на изпита ме разсейва, мадамите по-малко, най-много колегите, които си говорят и обсъждат задачите. Дразнещо е, повече време мисля затова как те си споделят мненията и решават задачите заедно и не мога да се концентрирам върху условието на задачата. Както каза колегата по-горе, те вече са решили задачата аз още чета условието...

Квесторите - на предните изпити , прочитаха условията и ги коментираха , като по този начин всички разбирахме по-голямата част от условията. А на този изпит просто ни дадоха задачите и - Оправяйте се ??? 

Имаше коментари относно замотаните условия на задачите, че повече време ни отнема да прочетем условията, вместо да решим задачите. Да, това е вярно!

Онлайн студент съм и успях да си намеря работа, като категорично спирам модула, защото задължителният javaScript след пресните ми знания по C# и PhP , само ме обърка. В работата  ми искат javaScript но  не в началото, а повече знания по конкретната технология. Както каза Наков, ако сме се ориентирали , записваме отворени курсове и следваме кариерата си.

Колкото до интервюто за работа, ще споделя накратко какво ме питаха за Juniour, като във всяка фирма различно:

PhP - дават ти код с грешка, принтнат на хартия и търсиш грешката

javaScript - същото

HTML + CSS - Задача , компютър с notepad++ ,  без интернет.

C# и java - устен изпит

За съртификати, не са питали. Изискванията най-вече са: Желание за развитие и Креативност. 

Аз съм доволен от СофтУни , като обучение и предоставена възможност за знания и развитие. Помогна ми много! Но с изпитите не мога да се справя, даже напротив, след всеки изпит съм все повече демотивиран , вместо да е обратното. 

Има хора и хора. Аз не попитах колегата до себе си за условието на 1-ва задача, макар едно въпросче да ме делеше от решението й , защото не съм научен така.

Колкото до това че когато тръгнем на работа, с колегите си на по кафе и цигара ще обсъждаме кода - Мне.. 
С колегите обсъждаме житейски неща и се забавляваме на по кафе и цигара. Кода се обсъжда по време на работа с TeamLeader или product manager. 

Моето предложение е онлайн студентите да карат изпитите си онлайн, а редовните в залите , така както всеки е свикнал.

По този начин колегите от редовната форма , както са свикнали да работят екипно, ще си вземат изпита екипно. А колегите онлайн няма да се дразнят от мадами и колеги които обсъждат задачите си на глас по време на целият изпит.

0

Честито ,!! Още едно доказателство че дипломата е само една хартийка,. за реалния живот ти трябват качества!! Никой няма да ти помогне на интервюто!!

И още нещо ,.. В залата като се съберем 200 човека ,. и няма място на чина да си сложиш лаптопа ,. отделно тетрадка ,.за която винаги казват че е добре да се носи!!

1
Ivan.Naydenov avatar Ivan.Naydenov 2 Точки

Здравей колега!
Съгласен съм с казаното от теб ,че има известна неяснота,относно условията на някои задачи от изпитните и на мен ми се случва да се бъркам и грешките ми да идват от лошо обяснено условие,не само на изпит,но и в домашните (не изключвам възможността грешката да е в мен,разбира се) . Относно предложението ти изпитите да стават онлайн за онлайн студентите,бих искал да те помоля да го погледнеш от тази гледна точка - един студент онлайн се следи значително по-трудно за преписване ,отколкото такъв наживо,може би наистина просто трябва да се сложи някаква значително по-кратка почивка или просто да се премахне,но онлайн студентите,според мен, не бива да бъдат изпитвани онлайн,би било детска игра да се препише,а колкото повече хора преписват и получават отлични резултати заради преписване,толкова по-малко дипломата от СофтУни би имала тежест и значение.Споделям и мнението,че новата система на изпитване не е добър вариант,защото вместо 2-3 часа сега ще се налага да си отделям половината ден и най-вероятно ще броя мухите по тавана час-час и половина,докато чакам втората част.Харесваше ми ,че можех да отделя само (примерно) два часа за този изпит,а сега излиза,че 5-6 не ми мърдат.Мога ли да те помоля да  разясниш какво конкретно са те питали за C# , бих се радвал да споделиш за да имам някаква бегла представа какво ме чака ,знам ,че не е много по темата ,но ми е интересно .

0
stlevkov avatar stlevkov 9 Точки

Няма опция за лично, така че ще ти изпратя на Е-мейл отговора, за да не разводним темата. Но на кратко искат ООП , задължително. Всички фирми!

0
21/10/2016 14:33:31
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Здравейте,

Нека внеса малко яснота относно становището ни, а пред това ще отговоря на няколко въпроса:

Нямало е разяснения на условията на последния изпит

- Вероятно е така. Идеята на условията е да са ясни и да не се налага разясняването им. Факт е, че "ясни" е субективно, но трябва да вървим на там. Със сигурност не е преизползваем вариант това да се разясняват условията, тъй като всеки може да ги разясни по различен начин. С разрастването на залите в СофтУни, правопропорциоално трябва да се увеличат и хората, които могат по един и същ начин да обяснят условията. Единствения централизиран вариант трябва да са самите условия, а не нечие обяснение за тях. Разбира се, ако някой има въпрос - защо просто не го зададе на квестор?

X (постави произволен час тук) часа ми е неудобно да дойда на изпит

- Да, вероятно е така. Ако е сутришен изпита, трябва да станеш рано, пък ако е вечерен трябва да си тръгнеш заради влака, който заминава в 22:25 от централна гара, която е на 40 минути с автобус от СофтУни. Животът е пълен с неправди, особено когато се опитваш да направиш едно за сметка на друго. Ако се отдадеш на ученето в СофтУни ще дойдеш вечерта и ще спиш тук, след което ще отидеш на изпит, или евентуално ще намериш друг начин да си тръгнеш, ако е вечерен изпита. Въпрос на желание е доста повече от колкотона възможности. Винаги ще е така, че за едни няма да е толкова удобно колкото за други, така че няма решение, което да е удачно за всички.

-

Относно промяната, нека ви споделя няколко проблема:

1. В СофтУни не дескриминираме никого, без значение пол, възраст, местоживеене, предишен опит, интелектуална принадлежност и прочие. Това разбира се означава и струпване на множество манталитети. Не малка част поради някаква причина се опитват да преписват
  2. Точка 1 сама по себе си не е проблем. Проблем е, когато опитите за преписване и евентуалното успяване водят до

- Слаби резултати на тези хора при хващане в преписване, което по някога води до тяхното отказване

- Оставяне на лошо чувство у останалите хора, които са видяли, че други преписват. Някой каза, че това е детско, но е съвсем нормално при съзтезания. А тук малко или много доста хора се съзтезават за: точки, оценки, знаня, евентуално препоръчване на работа

- Сертификатите и оценките са единственият измерител, заради който те викат на интервю. Да, там вече знанията са важни. Извикването на интервю, на човек, който е преписал и не може да подкрепи знанията си, води до други проблеми:

* Отишъл е на интервю за сметка на някого другиго

* Компаниите губят доверие у нас, когато такъв човек им бъде изпратен

Какво искам да кажа със всичко това? Прочетох някъде по-горе, че подобни неща са си за сметка на съответния човек и едва ли не нито студентите, нито СофтУни трябва да имат проблем с това, но това със сигурност се пише и в нашата и общата сметка. Ако ние не успеем да се представим в светлината на организация, която прави качествени обучения с качествени хора, излезли от нея, то вероятността да оцелеем намаля.

Какви са положителните страни от промяна във формата на изпита:

1. Забраняването на нерегламентирани почивки ще намали масовото обсъждане на задачи
  2. Предаването на задачите преди регламентираната почивка ще предотврати това някой да ти каже как се решава задачата в официалната почивка
  3. Знаейки, че имаш ограничено време за задача, ще се дисциплинираш да решаваш по-стегнато
  4. Ако не можеш да решиш някоя задача и зациклиш за нея, няма как да зациклиш 6 часа на нея (много хора го правят), а ще те принудим в един момент да минеш нататък

Някой каза, че искал 5 часа за да си реши първата задача, друг път щял по друг начин да си структурира изпита. Чудесно, само че стратегията за изпита се прави според правилата на изпита. Това е като да си правиш стратегия в стратегическа игра и да кажеш, че би играл с героя, който има +30% повече сила. Супер, ама такъв герой не съществува и ще трябва да си избереш от съществуващите някой.

Да, не сме като другите университети, но това не означава, че трябва да бягаме от хубавите идеи, които има по други учебни заведения. Строгите формати на изпити са нещо такова. На кандидат-гимназиалните изпити също не ни пускаха под X час да излезем, въпреки че може да сме готови. Като ме пуснаха да изляза след първия час ме съпроводиха до изхода на училищего, а там портиера ми записа данните, за да не се върна по време на изпита повече в сградата. И това за мен е адекватно. Малко повече дисциплина не е излишна. Изпитите са веднъж в месеца и 6 часа дисциплина няма да са ви излишни. И без това доста хора не са чували думата дисциплина и е време да направят лека крачка в тази посока.

Изпитът по Programming Fundamentals е вторият изпит на хората, като шансовете са, че имат един държан изпит до момента - Programming Basics. Не мисля, че може да става въпрос за "аз съм свикнал така, заради старите формати на изпита".

Дори и това да е случаят - промени се правят. Всяка промяна обикновено кара хората да излязат от комфортната си зона и да искат да е по старому, защото така са си свикнали. Хората обикновено не обичат промените. Но само промените са нещото, което подпомага еволюцията. Дали този формат на изпита ще се задържи - ще разберем.

Поздрави,

Иван

3

Часа на изпита както каза не може да е удобен на всички ,. ще се опитаме да станем по рано и да дойдем навреме,.(добре поне че не  е от 8:00 laugh)

Ти сам го казваш ,. затегнете дисциплината по време на изпита и всичко е ок ,.  аз съм ходил на доста изпити и досега на никой от тях не е имало почивки за кафе ,. цигара ,бира, кола и така нататък ,.. 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Това е идеята. 3 часа няма излизане, освен ако не е за тоалетна и квестора евентуално те е придружил до там и се е погрижил друг да не излезе по това време. Част от дисциплината е.

0

Има още много неща да се уточнят,. ако 20 човека решат че трябва да излезнат до WC ,. a в тоалетната има вече 25 и трябва да чакат laugh все пак на изпита ще има около 500 човека , и има само 4 тоалетни ,. ще има интересни моменти утре laugh

0
cybera avatar cybera 1 Точки

Нямам проблем с точка 1. Като си от варна или бургас идваш ден по рано, приспиваш у някой колега за 1 вечер. Черпиш го по 1 бира и един сандвич и всичко чисто. Не толкова сложно.

С точка две също нямам голям проблем. Гледай по-този начин на по-голямата пауза. Имаш време да си проветриш главата 15 минутки  и да обмислиш пак някоя задачка на която си спекъл без да си губиш времето.

На точка 3 обаче хич не съм фен. Седнал съм и уча доста активно за да мога да го реша тоя изпит бързо за час два като отида другия месец. Не ми изглежда често по никакъв начин да се губи времето на хора които са добре подготвени.

По 4 си напълно прав, преписването е пълна глупост на този вид обучение. Не идваш за дипломата а за знанията. Дипломата е последица.

0

Виж ,. аз съм изкарал 5 г. в УНСС и знам какво е да пътуваш сутринта за изпит,. ами да ти кажа не може всеки път да спиш във някой,. а и тогава бях на едни години сега на други ,. жената се сърди ако ходя по чужди къщи ,. не става ,.. а и да давам по 50 лв за хотел ,. пак не ми се връзва всеки път ,. идеята ми е да го изтеглят с 1 час и всичко ще е ок ,. сега бързам да тръгна в 4.50 за да стигна точно в 9 ,. нали ,. не у хубаво да се трепем от бързане 

1
23/10/2016 19:44:35
dmaknev avatar dmaknev 49 Точки

Между другото, това все още не е актуализирано в секцията "Често задавани въпроси/Какъв ще е форматът на изпита?" и не само това, там също така си седи една грешка и от преди, като гледам "Така в края на всеки изпит от петте задачи можеш да събереш между 0 и 600 точки."

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.