Здравей колега,
Виж Mono Project
Мисля, че Наков да го споменава в едно от видеата.
Лично не съм го използвал, но скоро ще пробвам.
Поздрави
@ZloboMiR, мога да ти препоръчам Linux Mint. Много добра дистрибуция, много лека и удобна за работа.
Е то под линукс без да ти се иска трудно или почти невъзможно е да ти се лепне шпионка. Като цяло линукс си е линукс, дали Debian, Ubuntu или red had ще е все тая... като нали говоря за масовите дестрибуции.
Иначе като цяло за разработчици навсякъде по мрежата препоръчват Ubuntu, но софта, който би си инсталнал там, ще можеш да го сложиш и на друга дистрибуция.
Хайде, успех!
Ubuntu бих ти го препоръчал и аз.
Осланям се на един коментар на Линус Торвалтс, който казваше нещо от сорта (не помня конкретните думи), че със операционната система не се работи и че тя трябва да е прозрачна за потребителя. Работи се с приложенията. А Ubuntu има доста борати repo-та и когато нещо ти трябва се инсталира с една команда, не трябва да търсиш зависимости, библиотеки и т.н. И това помага да се работи доста плавно, без да се налага да спираш работата си и да се отплесваш.
Освен това, Ubuntu е една от най-много използваните desktop дистрибуции и документацията му е обширна и най-често се поменава в дискусиите и форумите.
От към отрицателни страни съм чувал, че много омазвал зависимостите, инсталирал разни ненужни пакети и т.н.
Под "Шпионски софтуер" имаш предвид програмата, която следи дали не ползваш "помощ от приятел" :)
Има една програма Wine за Linux, която подкарва Windows приложения без нужда от стартиране на виртуална машина. Ето каквоа намерих за съвместимостта и с Visual Studio 2010. Цъкни ме!
Ползвам monoDevelop и съм доволен от него. Не ми е направило впечатление нещо да не работи, ама и все пак пиша прости програми - тия от уроците.
Колега за операционна система бих ти препоръчал Ubuntu 13.10 + Mate за графична среда. MonoDevelop работи добре, единственият минус е че няма някой от благинките на VisualS Studio.
На него съм, чакам 14.04 LTS
Ъпгрейдите при Ubuntu обикновено са болезнени или ще ти затрият някой път за програма/папка/файл или програмите ще започнат да крашват или нещо друго ще се скапе. Затова ти препоръчвам да си седиш на текущата версия, поне първите 2-3 месеца докато си оправят бъговете.
П. С. Да, точно защото гледам лекциите и чух за "на ваша отговорност" питам, този израз е обезпокояващ. Освен това, може да е обсъждано нещо извън времето за запис, аз съм само онлайн формат.