Loading...
Pand0ra avatar Pand0ra 42 Точки

Системна администрация & език за програмиране

Здравейте! Интересно ми е да чуя Вашето мнение за това кои езици за програмиране биха били подходящи/полезни за човек решил да се занимава със системна администрация. Тук, разбира се, изключвам езици като: Perl, Phyton, Ruby и др. от този род, тъй като е ясно, че трябва поне един от тях да се владее на много добро ниво. Въпросът ми е насочен по  скоро към  езици като C, Java, C#, C++ и т.н.

1
Общи приказки
aggeorgiev avatar aggeorgiev 326 Точки

Уточни каква система ще се администрира:

ако е windows - C#

и т.н.

0
Pand0ra avatar Pand0ra 42 Точки

Интересуват ме както за системната администрация под Windows, така и под Linux. :)

0
aggeorgiev avatar aggeorgiev 326 Точки

За Линукс -  C , (C++), python, bash script

1
CremaDory avatar CremaDory 39 Точки

За Уиндоус - Powershell  се сещам за момента .За Линукс и  Unix има огромен избор .Bash  e най-често използвания шел и е задължително да се познава .Други по използвани шелове са c-shell в BSD и Корн шел(HP-Ux)

За програмните езици - най често се използват Пайтън ,Perl Sed и Awk .Добре е  ,но не задължително да се знае и C na основно ниво,тъй като 98 процента от Unix е писан на C.

По добре се насочи към някой интерпретируем език  ,понеже на тях се пише по-бързо и са по-лсни за научаване.Няма много смисъл да се гърчиш с Джава .

Лично съм фен на Python защото не позволява неидентиран код лесно четим е и лесно се пише на него и няма толкова писане на скоби .Разгледай синтаксиса им  и основни правила и виж кой ще ти допадне най-много .Също така Пайтън има версии 2.x и 3.x като разликата между тях е много голяма.Ако ти допадне Питона ,по-добре се ориентирай към 3.0 , понеже е по широко използван.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.