Програмиране на 2 в 1 таблет/лаптоп ?
Здравейте! От скоро започнах курса Programming Basics и имам интерес да се занимавам с програмиране. Имам добър декстоп PC, но искам да цъкам на нещо по-мобилно и след като стария ми лаптоп е вече доста стар (на 6 години и трябва да му се сменя клавиатура, батерия и т.н.) реших да се огледам за нещо ново. Привлякоха ми вниманието тези 2 в 1 таблет-лаптоп устройства. Като искаш да си гледаш YouTube - таблет, като искаш да пишеш имейли, документи и т.н. - док клавиатура и вече имаш лаптоп с тъчскрийн. Стори ми се доста удобно тъй като и моят лаптоп е 15,6 инча и ако реша да го понося малко по-дълго време на в чантата определено се усеща, а тези 2 в 1 таблети са по 10-11 инча и тежът по няма и килограм с клавиатурата. Поддържат си full Windows 8.1/10 както и имат доста портове. Проблема идва само от там дали ще стават за програмиране. В момента се занимавам с техническо чертане и мога да кажа почти на 100%, че с продуктите на Autodesk най-вероятно ако изобщо тръгнат ще е голяма мъка работата, но с IDE за програмиране нямам наблюдения. Visual Studio върви перфектно на десктопа и лаптопа, но това не ме учудва. Таблетите са масово с Intel Atom (Z8350/Z8300 по-старите и с Z3735F) 1/2 ГБ рам, а графичния ускорител с повечето беше Intel HD graphics. Та въпроса ми е някой пробвал ли е Visual Studio на подобна машинка или виждал ли е как работи ? Някъде из нета бях чел, че Visual Studio щяло да тръгне по-бавно, но веднъж стартира ли няма да има проблеми. Може и да не е Visual Studio, може и някой друг по-лек IDE да е стига да работи добре и да ми свърши работа. Интересува ме дали ще ми свърши работа за курсовете в Софтуни (евентуално не само Programming Basics, а и по-нататък) и как ще се държи. Ако някой може да сподели някакъв опит с подобни устройства използвани за програмиране ще съм много благодарен. Извинявам се за леко дългия пост. Лек и успешен ден на всички! :)
Благодаря за изчерпателния отговор! И аз бях сигурен, че няма да стане тая машинка ако реша наистина сериозно да се занимавам с програмиране. Бях видял Acer One 10 на добра цена в ebay със следните характеристики: Intel Atom Z8300 - Quad Core 1.44 GHz / 2 GB DDR3L RAM / 32 GB eMMC Storage / Intel HD Graphics / 10.1" 1280x800 / Windows Home 32-Bit. Самия процесор е 64-bit, но win10 е 32-bit. Бях чел някъде, че някой е подкарал VS2008 и освен това, че е стартирал бавно е работил добре на Атома (но мисля, че ставаше въпрос и за стария Z3735F), но в най-добрия случай да тръгне VS2013. За 2017 сииилно се съмнявам, най-малкото от страна и на РАМ-а :D По-скоро и аз се надявах да мога да подкарам нещо от сорта на SharpDevelop и да ми върши работа, но явно вече напред в курсовете няма как и VS ще е задължителен. Ако поне 1 година ми свърши работа пак бих го взел, но това зависи колко интензивно караш курсовете. А иначе за препоръчителните параметри, които си написал 4 ядра по 1.5 GHz поне това за AMD-тата ли става въпрос ? Защото Intel-ите i3 са само dual core, а мисля, че и i5 са dual core или някой high-end i5 да е quad core, което означава, че остава само i7 ако говорим за Intel-ски quad core. За минимални параметри за VS2017 пишат 1.8 GHz dual core (предполагам става въпрос за някой Intel) та в такъв случай примерно i3-5005U 2GHz Daul Core / 4 Threads 3mb cache добре ли е ? На стария лаптоп съм с AMD A6-3400M (Quad Core 1.4GHz, което е малко под твоя минимум) с Radeon HD 6520G и не мога да кажа, че VS2017 лети, но се държи абсолютно адекватно (да отбележа само, че съм и с SSD) Просто се чудя има ли смисъл да гледам за нещо ново, че миналото лято взех десктопа и не ми се дават сега пак много пари за лаптоп или просто да вложа малко пари да пооправя старата барака. :D Благодаря отново за отговорите! :)
Аз лично съм с HP 255 G2 с 1.5 GHz 4 ядра (AMD APU A4-5000) с интегрирана видео карта Radeon HD 8330D/G (2013 година) и 240 ГБ Kingston SSD, и мога да кажа че ми зарежва студиото за около минута(VS2017, a VS2013 много по-бързо), да, не е най-добрия лаптоп, но става за програмиране дори за някои игри и малко фотошоп.
Ето и разликите ТУК, които според мен за лаптоп от 2011 година твоя е доста добър лаптоп.
Има intel pentium quad дето са с 4 ядра и д/г хубави честоти и те стават за програмиране. Просто преповъчвам такъв щото знам за какво става въпрос и ако вземеш някакъв двуядрен Celeron или Pentium, или от AMD E1,E2 сериите и някои двуядрени A серии процесори просто няма да стигнат(сестра ми има лаптоп с AMD E2-1000 и нормален HDD, което направо си е ад!).
Отностно нов лаптоп мога да ти кажа че има лаптопи за 700-800 лв с i3-3003U въпреки че са 2 ядрени са добри + някои от тях имат GeForce 920M видео карта.
i3 сериите за лаптопите са по принцип 2 ядрени, i5 имат и dual и quad, i7 също като тях, но въпреки това те са си сълни процесори дори и с 2 ядра.
Hовите AMD процесори са с повечки ядра затова ги препоръчвам щото са евтини, с много ядра и вършат работа, точно затова са измислени.
Например сега има намаления в емаг, ето този лаптоп според мен си бива парите нищо не е за 600лв.
Но разбира се може и да избереш нещо за 1200 лв с FX или i7 и дори ако си късметлия може да намериш нещо на промоция в интернет с четириядрен i7, GeForce 940GTX, 8 ГБ рам и FULL HD дисплей (един приятел си взе точно такъв за 1400лв.)