Помощ за 07, "Points Counter"
Здравейте,
Главно за задачата ме интересува по какъв начин и какво трябва да използваме да запомняме всичките данни който взимаме за отборите.
Да кажа аз данните съм си ги взел и имам всичко просто не знам къде и как да ги запиша.
Една от идейте ми е, че може да се ползва Масив с ключ отбор който садържа друг масив.
$teamsData[$team] = array($bestPlayer, $playersPoints, $totalPoints )
ако използваме това ше ни мине двата теста който са от упражнението, но няма да ни реши задачата. Главно заради следното условие:
"In case of repeating player names for one team, save the value, which is received last."
Заради това условие не ми е ясно какво се случва при следната ситуация.
Вход > отбор SoftUni > Играч Pesho > Точки 200 (Понеже ни е първи играч автоматично той става най добрия и го добавяме)
Вход > отбор SoftUni > Играч Gosho > Точки 20 (Понеже Pesho има повече точки си оставаме него като най добър играч и само добавяме точките му към $totalPoints)
Вход > отбор SoftUni > Играч Penka > Точки 5 (Понеже Pesho има повече точки си оставаме него като най добър играч и само добавяме точките му към $totalPoints)
Вход > отбор SoftUni > Играч Pesho> Точки 2 (Понеже Pesho го има му заместваме точките, така че той става само с 2 точки.)
Накрая трябва да принтираме играча с най много, но това вече не е Pesho, а е Gosho но ние не сме го записали никъде.
Ще съм благодарен ако някой ми даде отговор какво може да се използва освен класове.
Предполагам задачата е Copy/Paste от задача за C# (която би била решена за 5 минути), но за нивото на PHP което знаем до момента е Трудна ?
Поздрави,
Thedi
Поздравления.
Много чисто решение.
Добре е, че си изоставил първоначалния план да се опитват да пазиш най-резултатния в първоначалния масив, а си оставил изчисляването да става след края на събирането на данни. Така е по-коректно
И аз на тази задача тръгнах по погрешен път и забих. Много ми допадна твоето решение включително за някои трикови моменти, които си оставил за досещане на интересуващият се.