[Useful Info] JetBrains Resharper in VS
Здравейте,
сигурен съм, че вчера на всеки му направи впечатление колко много трябваше да напише господин Наков за да създаде различни конструктури за класа си и в допълнение да презапише ToString(). Добре че имаше само 7-8 fields.
За начинаещи като нас не е лошо да пишем код, но ако решим да направим проектче и сме готови с схемата за класовете, обаче имаме 15 полета в единия клас сигурно докато стигнем до proper encapsulation или validation, ще ни досади. Поне това забелязвам в моята работа с класове - яко е, ама е много писане.
!! DISCLAMER !! - аз лично ще си пиша getters and setters поне в началото защото са ми по непознати, но за конструктурите и ovverride на ToString си има много як туул, които улеснява работата много. Тази функционалност всъщност я има в Eclipse и мисля че NetBeans..
Сигурен съм, че много хора я ползват, но ако има някой, който не е запознат му препоръчвам да пробва:
http://www.jetbrains.com/resharper/
Работи се много лесно, просто си описвате полетата и след това (Alt + Ins) -> Излизат ви опциите.
Ако натиснете "Constructor" ще може да изберете кои полета да бъдат в него.
Най-полезното за мен е "Formatting Members", което всъщност overrides ТоString с избрани от вас полета.
Има и опции да презапишеш Equals и Delegates.
Я сподели някакви безплатни алтернативи, че ReSharper-а ми се стори платен.
За съжаление е платен (за еднолична употреба като частно лице, беше нещо от рода на 140 USD ако не се лъжа - може би една от най-ниските цени сравнена с конкуренцията). Варианта ти е масово използваният начин ... сещаш се (който е малко крив за колегите от JetBrains, идеята е все пак един ден и за нашитят труд да се заплаща), другият вариант е ако СофтУни успее да се договори с JetBrains за студентски лицензи (както направиха с WebStorm и PHPStorm) и последният е да си го закупиш официално.
Относно безплатни алтернативи .. ами до колкото знам няма (платени има доста, например JustCode на Телерик е също много добър - може би основният конкурент на ReSharper), но може да постигнеш някаква степен на покритие на възможностите му посредствум други plug-ins: VSCommands, Productivity Power Tools, т.н. За съжаление най-удобните възможности свързани с материала, който изучаваме не се осигуряват от нито един от тези допълнения. Да се надяваме, че SoftUni евентуално биха имали възможност да ни осигурят едногодишни лицензи.