може ли php да сплитва по няколко делиметъра
Здравейте,
Нека имаме някакъв текст и сикаме да го разделим по който и да е препинателен знак ,.!? . Как да го направим най елегантно?
Благодаря!
Здравейте,
Нека имаме някакъв текст и сикаме да го разделим по който и да е препинателен знак ,.!? . Как да го направим най елегантно?
Благодаря!
Аз се сещам за регулярни изрази. Ама там никога нещата не са на 100 проц
Да , мислих за тях, но не се получава логическото или.
Naprimer
<?php
$str=explode(".!,", "what,the!,f.");
var_dump($str);
ми връща
array(1) {
[0] =>
string(12) "what,the!,f."
}
а не думите в в съответните индекси на масив [0]=>what и тн.
Да, така се опитва да ги раздели по целия стринг ".!,", а не по символи. Аз бих опитала със str_word_count, като му задам $format=1. Така ще ти върне всички думи от даден стринг в масив. Виж тук дали ще ти свърши работа http://php.net/manual/en/function.str-word-count.php
Да това ще свърши чудесна работа. Не се бях сетил. Имах в предвид да си сплитвам генерално , думите и буквите бяха просто пример. Да сложим и цифри например за по голяма гъвкавост. str_word_count обаче ще г използвам в бъдеще.
Ако правилно съм разбрал условието текста можеш да го разделиш с регулярен израз и да получиш масив от отделните елементи.
<?php
$regex = '/[.,!?]+/m';
$text = "This. is ugly, text! with? punctuations.";
$array = preg_split($regex, $text, -1, PREG_SPLIT_NO_EMPTY);
print_r($array);
?>
result:
Array ( [0] => This [1] => is ugly [2] => text [3] => with [4] => punctuations )
Поздрави!
https://stackoverflow.com/questions/4955433/php-multiple-delimiters-in-explode - google magic най-добрия приятел на програмиста :Д
Много ми харесва Теодор, хитра алтернатива на регулярните изрази. Позтавяме един делиметър и готово.
ами всичко се намира въпроса е да знаеш какво търсиш. Аз не кодя Php никога не съм а и покрай СТ го намразих. Но ми беше достатъчно да видя какво прави explode и как го ползват. За да разбера че е горе долу като string.split() което ползваме в с#. Както съм казвал вече на много колеги научиш ли основните неща в програмирането другото е просто синтаксис,както ни повтарят и постояно водещите обученията.