Може ли някой да ми предложи решение с JavaScript на задача Travelling от упражненията с Nested Loops.
Здравейте мили хора, решавам задачи от последния курс Programming Basics с JavaScript, но не мога да се справя с една от задачите с вложени while цикли. Ако някой има решение на задача Travelling от упражненията с Nested Loops, ще съм благодарна. Във форума има решения с C#, но не и на JavaScript.
Ето и задачата: Ани обича да пътува и иска тази година да посети няколко различни дестинации. Като си избере дестинация, ще прецени колко пари ще й трябват за да отиде до там и ще започне да спестява. Когато е спестила достатъчно, ще може да пътува.От конзолата всеки път ще се четат първо дестинацията и минималния бюджет, който ще е нужен за пътуването .След това ще се четат няколко суми, които Ани спестява като работи и когато успее да събере достатъчно за пътуването, ще заминава, като на конзолата трябва да се изпише:
"Going to {дестинацията}!"
Когато е посетила всички дестинации, които иска, вместо дестинация ще въведе "End" и програмата ще приключи.
Вход |
Изход |
Greece 1000 200 200 300 100 150 240 Spain 1200 300 500 193 423 End |
Going to Greece! Going to Spain! |
https://pastebin.com/sYqRr1Lb
Стигам до тук и не мога да завъртя втората част от входа, която започва с 'Spain', 1200, 300, 500, 193, 423, 'End'.
currentCommande = Number(args[i]); ей така като си четеш командата никога няма да хванеш че следващото е Spain и защото Js нали е хубав език и не му пука че му подаваш стринг сигурно ти връща 0 на тоя number вместо Spain. A и не виждам никъде да нулираш сумата след като ти дадат нова дестинация и минималния budget..Ти хардкодваш 2 стойности и после въртиш върху масива не става така.
currentCommande = Number(args[i]); еи това бих го проверявал дали случайно не връща null https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/isNaN примерно с nan метода и ако е nan да си кажеш аха нова дестинация дай да презапиша сумата и дестинацията
или пък ако е End да взема да спра цикъла.
Напротив, връща ми Spain, ама не продължава напред. Просто не знам как да го направя така, че да продължи да върти и другите стойности на масива, тъй като Spain е string и не знам как да нулирам. В курса подобна задача не е решавана, за да заимствам и реално не знам как да го направя. Точно поради тази причина реших да пиша тук във форума, та да се науча от по-знаещите от мен. Благодаря, че се отзовахте. Ще се радвам, ако някой ми покаже примерен код.