Radioactive Mutant Vampire Bunnies from Multidimensional Arrays - Exercise
Здравейте, колеги, мъча се от няколко часа със задачата, но явно бъркам доста някъде. Опитах се да дебъгна, но не мога много добре да си визуализирам матрицата и промените по нея, т.е. не ми помогна много. Ще съм много благодарен, ако някой може да ми погледне кода, и да ми каже кое не е добре, за да го огледам и поправя.
https://dox.abv.bg/download?id=59450e4634# - Линк за сваляне
Благодаря!
Здравей,
благодаря ти за отговора. Не искам все още да гледам решения, за да не се объркам. Би ли ми казал как мога да оправя моето, и къде бъркам?
Здравей,
Както казах по горе проблема ти е при разпространяване на зайците. Имаш ли ясна концепция как да го направиш?
Ако можеш да си отговориш на този въпрос си решил задачата.
Ако ли не оставаш в улица без изход.
Проблема е че ако нямаш копие на стария масив как ще разпространиш заиците с for цикъл?
Когато имаш зайче на 0,0 тогава трябва да сложиш зайче на 0,1 и 1,0
Тогава при следващата итерация на цикъла програмата ще види че имаш зайче на 0,1 и ще размножи и него и по следващото и т.н.
Нямаш друг избор освен да работиш с копие на масива или някакъв друг начин.
Ами не съм сигурен, че виждам къде е при мен проблемът. След като преместя играча, имам един for цикъл, с който разпространявам зайците (наляво, надясно, нагоре и надолу, като проверявам дали клетките съществуват в матрицата). Защо ми трябва копие на масива? Следващото преместване на играча, for-ът пак ще завърти и ще мине през всеки един нов заек. Ще има новите зайци от миналото му завъртане.