Допълнително SSD към лаптопа
Здравейте, искам да попитам как мога да разбера дали мога да си сложа допълнително SSD и колко GB ще са ми нужни за програмирането.
Здравейте, искам да попитам как мога да разбера дали мога да си сложа допълнително SSD и колко GB ще са ми нужни за програмирането.
Малко лаптоп модели имат място за втори диск! Трябва да провериш твоя модел.
Все пак има варианти. Единия е на мястото на ДВД устройството. Това е в случай, че не го ползваш.
Ако ти трябва може да го направиш на външно. Продават се такива кутии.
Друг вариант е, ако имаш свободен mPCI слот (май така беше).
аз си махнах двд-то... има кадита по 20-30лв със сменяеми панели за да ти се запази цвета и да не става циганско ако има разминаване... ssd на самсунг 128гб ми е напълно достатъчно на мен
На първия въпрос:
Хващаш една отвертка и си играеш с нея докато не получиш отговор. Друг вариант е да попиташ google.com, но ако го питаш поне посочи какъв е модела на лаптопа ти. Теб те интересува какви интерфейси поддържа и колко на брой! Ако никой от двата варианта не ти помага, в някой сервиз ще ти помогнат. :)
На втория въпрос:
Адекватен отговор няма да получиш! Това е строго индивидуално за всеки програмист. Зависи колко програмираш, какво програмираш, как програмираш...
Копирай твоите приложения в една папка и провери колко място заемат. Раздели общия резултат на броя приложения, за да намериш горе-долу колко място заема едно твое приложение. Помисли позитивно за бъдещето и за това колко приложения ще напишеш в близките n на брой години. Умножи средно-аритметичния резултат по броя приложения за тези n години и ще добиеш представа колко GB ще са ти нужни. Уменията, които си придобил с програмирането, могат да ти помогнат да правиш изчисления и в реалния живот! :)
Здравей, като за начало е добре да разберем какъв е лаптопа. Пък тогава идеи какво може да се направи.
а как седи въпроса с прехвърлянето на информацията от HDD на SSD всичко ли си върви нормално нищо не се инсталира наново нали ?
четох някъде че за да ти вижда HDD който е на мястото на записвачката се бутало настройки в биоса има ли такова нещо ?
Ако питаш за преинсталиране на ОС - не е необходимо. Друг е въпроса, че е по-добре да пазиш ОС в/у SSD, заради скоростта. А въпроса с прехвърлянето на информация нещо не го разбирам. Просто разделяш новия хард диск на нови дялове и ти се появяват нови 'места' в MyComputer.
BIOS автоматично разпознава устройствата, включени към лаптопа ти. Би трябвало автоматично да настрои новото устройство за работа. Силно се съмнявам, че трябва да пипаш каквото и да е било в BIOS.
Според мен много зависи от конретния хардуеър. Например да си представим за момент, че CD-то е АТА а не е SATA. (при по-старите машинки беше така). При това положение няма смисъл да се тормозиш понеже 1. Ще е бавно 2. няма SSD на PATA. 3. Едвали ще намериш такова Caddy.
Незнам какво имаш в предвид да се бута в биоса.
Предполагам имаш предвид Boot Order. Демек от кой диск да ти зарежда операционната система. Ако диска се разпознае от биоса не виждам какво друго има да му буташ. :) Ако не се разпознае тогава може евентуално да ъпгрейднеш биоса с надеждата да го познае. (преди време имаше подобни проблеми с дисковете скоро не съм имам такъв случай да не ми познае здрав диск).
За информацията...
Пак според зависи. Има партишъни, боот сектори и сякви такива гадориики дето са важни. Всякъкви извръщения съм виждал и правил. Можеш дори ако искаш да си инталираш Windowsa във Файл и да зарежда от .vhd. (правил съм го, много е яко за местене напред назад).
В момента конфигурацията ми е следната:
2 диска (един вътре, един в кади), Системния с операционната и приложенията е хибриден (демек SSD и HDD в едно), втория освен за блъскане на глупости държи Pagefile-a и всичко темпорари, както temp на windows, така и на Usera. Това ускорява доста нещата тъй като докато зарежда да речем VS, чете от единия физически диск и пише всички временни файлове на втория физически диск.
Най-добре първо разигравай всичко на виртуалка ако е възможно.
Като цяло, един съвет от мен - Прави beckup преди да почнеш да мажеш каквото и да било. :)
Ако лаптопа ти няма място за втори хард диск, единствения вариянт е с едно rack-че на мястото на оптичното устройство. В днешно време дискове почти не се ползват, пък ако случайно ти се наложи има USB DVD-RW устройства за по 30-40лв.
eSATA не го удобрявам като вариант. Неудобно е, пък и хард диска е частта, която най-малко искаш да се подмята.
При по-големите модели, 17" примерно, се срещат с 2 места за хард диск. Ако няма второ, на мястото на CD-то.
Колега моя съвет е на мястото на стария диск да сложиш SSD-то, а на мястото на CD-то едно кади с HDD-то. Като обем SSD-то според мен 64GB е добре (колкото повече, толкова повече ).
Здравейте!
Съмнявам се, че се казваше mPCI. Мисля че беше mSATA. Варианта е с по - голям SSD диск или както е казал колегата с диск на мястото на CD. За около 400 - 500лв може да си вземеш такъв. Аз смених моя диск (128GB SSD) с 500GB SSD, но той беше M.2 NGFF. Не мисля че ще имаш нужда от повече, но все пак зависи за какво го ползваш. Моя лаптоп е само за програмиране и нищо друго.
Благодаря колега, mSATA също е вариан, но според това се използва доста рядко.
Аз имах впредвид Mini PCI Express - mPCIe. Идеята е да се монтира нещо такова.
Не е лошо колегата да сподели каква машина има.
Поздрави.
Преди да се хвърляш на mSATA или mPCIe провери дали имаш съответните конектори на твоя лаптоп (ако искаш да са вградени вътре в машината) - обикновено високият клас лаптопи (от преди 2-3) години ги имат, а към днешна дата вече се срещат и в средният клас лаптопи. Ако мислиш да правиш някаква комбинация от такъв като външно устройство не си струва, защото ще им загубиш предимствата (високата скорост) и по-добре си вземи обикновен външен диск с голям капацитет. Ако нямаш такъв слот по-добре помисли да подмениш текущият си диск с SSD или по-евтиният вариант (но доста сполучлив, поне при мен последните 1.5 години е безотказен и съм много доволен) хибриден диск - стандартен диск с вграден в него SSD (Hybrid Drive).