Loading...
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

[Homework] Web Services and Cloud - Web API

Здравейте колеги,

Качих домашно за лекцията по ASP.NET Web API. Видеото би трябвало да се появи днес по някое време.

Ако задачите ви се струват трудни, не се притеснявайте. Утре (в петък) ще има workshop в който ще покажем как да си структурирате приложението, как да работите с данни и тн.

Поздрави,
Владо
http://VGeorgiev.org/

Тагове:
9
C# Web Services & Cloud 03/04/2015 10:18:48
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Не ми  стана съвсем ясно какво трябва да направя на първа задача. Разбрах го така, вземам ти демото за BlogSystem. То си има имплементирани модели и Repository патърн. Ползвам на готово каквото има и само добавям един нов проект Web Api за сървисите. Какво се има предвид под • Do not use scaffolding. ?! Четох го във википедия, но в нашия контекст не можах да го свържа.

Благодаря предварително за малко повече яснота!

ПС. По трета задача не става ясно кои сървиси трябва да консумираме, тези по първа задача, или тези по втора задача, или от двете задачи

2
02/04/2015 12:05:00

1. Има опция във Visual Studio, която по подаден модел и context ти генерира всички CRUD операции като REST actions в зададения контролер. Просто казано това се има предвид под scaffolding.

2. В трета задача идеята е да консумирате services от втората задача.

3
02/04/2015 12:20:25
Stoyan.Stoyanov avatar Stoyan.Stoyanov 96 Точки

А ще има ли Screencast на първата част от ASP.NET WebAPI лекцията?

3

За съжаление лаптопа на Мартин нещо ни предаде. Стояхме до 12 часа за да се опитаме да вземем видео от забилия лаптоп. В крайна сметка успяхме да запишем видео, но то се оказа без звук.

Добрата новина е, че първата част е главно теория, която я има записана от камерата. Втората част която съм качил (screencast-a) - от там започват демонстрациите, които могат да се видят по-добре отколкото от камерата.

Препоръчвам да гледате отначало камерата и при смяната на лаптопа, може да си пуснете screencast-a.

Съжалавяме за неудобството.

Утре предвиждам, доста подробно видео със всичко необходимо + допълнителни неща. Надявам се всичко да е наред и да успея да покажа всичко, което съм намислил.

Поздрави,
Владо

2
02/04/2015 22:45:15

Бих помолил да започнеш от празен Web Api проект, за да видим какво реално трябва да се напише за да функционира самият сървис. Досега всички лекции, които изгледах по темата започват винаги от генерираният от VS веб апи проект и не мога да разбера кое е излишно, кое е сървис, кое е MVC и т.н.

2
02/04/2015 23:09:21

Ще покажа празен проект отначало, за да се види, че са нужни 2-3 файла за да си вдигнете просто WebAPI, но за целите на демото ще ползвам Identity-то на Microsoft, понеже доста време ще ми отнеме да го пиша от нулата.

4

Изникна ми още една неяснота по първа задача. Гледам, че има и таблица Users в самото демо. Какво се очаква да направим - да си направим нов проект заедно с "държавното" Identity от Microsoft, след което да поддържаме и двете таблици за потребители актуални или да се опитваме да пишем сами identity по таблицата users, която е дадена в BlogSystem демото?

0
06/04/2015 00:27:08

Допълва се Identity-то от Microsoft. Просто дописваш връзките в ApplicationUser. Показал съм го как става.

1
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Във връзка с ползването на repository pattern-a, бях попаднал на ето тази статия. Аз и в тази връзка го питах Влади дали не е по-добре да връщаме C# обекти, с които да работи бизнес логиката. Сега то е ясно, че начини има много, но смятам, че статията е интересна.

Във връзка с нея обаче имам един въпрос. Ние работим с Data клас, който създава всичките репозиторита за нас и т.н. Реално ние създаваме контекст за всяко репозитори, нали така? По принцип нали трябва контекста да е в using, а в случая ние не ползваме using-и и тези context седят активни през цялото време на работа на програмата. Това като цяло проблем ли е?

Гледам в статията имат някакви методи за dispose-ване по някое време. Добре ли е да се прави това и всъщност има ли смисъл?

Oтделно бях чел една статия в msdn, където правеха ръчни транзакции... това, при положение, че реално ние си извикваме SaveChanges метода когато ни потрябва, има ли смисъл?

Въобще около това repository и начина му на прилагане има доста благинки и неща, които могат да се правят. Трябва повечко внимание да му отделите за следващия курс :).

6
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Влади, а може ли да се направи така, че когато сe ползва ninject да не изчезва страницата със сървисите? Имам предвид, че като се пусне проекта и на Api страницата нищо не изкарва когато се ползва ninject.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.