Suitcases Load - PB Exam 28-29March 2020 - Java
Здравейте, в IJ всичко ми работи или поне входовете, които имам. В Judge обаче ми дава 70/100. Прилагам описанието на задaчата и решението ми. Ще се радвам да помогнете!
Напишете програма, която ви помага при товаренето на куфари в багажника на самолет. Всеки самолет има определен капацитет на багажника. До получаване на команда "End" ще получавате обем на куфар. Обемът на всеки трети куфар трябва да се увеличава с 10%, поради загубата на пространство при начина на подреждане. Ако свободното пространството в даден момент е по-малко от обема на куфартоваренето трябва да прекъсне.
Вход
Първоначално се чете един ред:
- Капацитетът на багажника – реално число в диапазона [100.0…6000.0]
След това до получаване на команда "End" или до запълване на багажника, се чете по един ред:
- Обем на куфар – реално число в диапазона [100.0…6000.0]
Изход
На конзолата да се отпечатат следните редове според случая:
- При получаване на командата "End" се печата:
"Congratulations! All suitcases are loaded!"
- Ако обемът на куфара е по-голям от оставащото пространство в багажника:
"No more space!"
- Накрая винаги се отпечатва статистика – колко багажа са натоварени:
"Statistic: {брой натоварени багажи} suitcases loaded."
Примерен вход и изход
Вход |
Изход |
Обяснения |
550 100 252 72 End |
Congratulations! All suitcases are loaded! Statistic: 3 suitcases loaded. |
Капацитетът на багажника е 550. На следващия ред получаваме обем на куфар 100. От общия обем вадим обема на първия куфар и го товарим. Вече имаме един натоварен куфар. На следващия ред получаваме обем на куфар 252. От общия обем вадим обема на втория куфар и го товарим. Имаме втори куфар, който е натоварен успешно. На следващия ред получаваме обем на куфар 72, тъй като това е трети куфар трябва да увеличим обема му с 10% и той става 79.2. От общия обем вадим обема на третия куфар и го товарим. Имаме трети успешно натоварен куфар. Получаваме команда "End" и принтираме съответния изход. |
700.5 180 340.6 126 220 |
No more space! Statistic: 3 suitcases loaded. |
Капацитетът на багажника е 700.5 На следващия ред получаваме обем на куфар 180. От общия обем вадим обема на първия куфар и го товарим. Останало пространство: 700.5 – 180 = 520.5 Вече имаме един натоварен куфар. На следващия ред получаваме обем на куфар 340.6 От общия обем вадим обема на втория куфар и го товарим. Имаме втори куфар, който е натоварен успешно. На следващия ред получаваме обем на куфар 126, тъй като това е трети куфар трябва да увеличим обема му с 10% и той става 138.6 От общия обем вадим обема на третия куфар и го товарим. Останало пространство: 179.9 – 138.6 = 41.3 Имаме трети успешно натоварен куфар. На следващия ред получаваме обем на куфар 220. Обемът на куфара е по-голям от оставащото място, съответно приключваме товаренето на куфари. Имаме 3 успешно натоварени куфара. |
1200.2 260 380.5 125.6 305 End |
Congratulations! All suitcases are loaded! Statistic: 4 suitcases loaded. |
|
Ето го и моето решение: https://pastebin.com/BCaixDkj