Как се стартира конзолата когато пишем C# код в notepad++?
въпроса е ясен.
някой може ли да помогне?
това го питам защото имам проблеми с лиценза на visual studio и реших да не се занимавам с него в момента.
въпроса е ясен.
някой може ли да помогне?
това го питам защото имам проблеми с лиценза на visual studio и реших да не се занимавам с него в момента.
Може да пробваш да си пишеш кода тук - https://dotnetfiddle.net/
А конзола в notepad++ може да си добавиш, като свалиш този плъгин - http://sourceforge.net/projects/nppconsole/
Това ще ти е полезно също - https://kencenerelli.wordpress.com/2014/03/08/using-notepad-to-write-c-code/
Не прави такива извращения, моля те :-) Свали си някое безплатно IDE за работа с .NET и C#. SharpDevelop например. Ако нямаш .NET (например си на линукс?) може да ползваш MonoDevelop.
Благодаря ви колеги за бързите и адекватни отговори. Notepad++ ми харесваше, че е лека, но аз съм още в programmingbasic и ми е сложно да си я настроя.
Затова се спирам на SharpDevelop, за сега.
Поздрави и весел уикенд!
Можеш да си свалиш Visual Studio Comunity. Безплатна е и няма да имаш проблеми с лицензи.
Мога ли да използвам Visual Studio Community на служебен компютър?
Като цяло не те съветвам да пишеш на Notepad++, защото ще загубиш много от благинките на едно съвременно IDE - autocomplete, refactoring suggestions, auto formatting and etc. Разработката на приложения става много по-бавна. Visual Studio си има безплатна версия, която беше предложена по-рано и можеш да си я свалиш от ТУК.
Все пак, ако настояваш да си пишеш на някой текстов редактор и да компилираш и изпълняваш програмите през конзолата може да направиш следното:
1. Добави пътя към папката, в която се намира csc.exe (компилатора на C#), към PATH environment променливата на операционната си система (повече инфо).
2. Стартирай cmd.exe (Command Prompt) - можеш да използваш търсачката, за да го намериш
3. Изпълни командата за компилиране: csc /out:<program-to-execute>.exe <source-code-file>.cs (повече опции за csc)
4. Изпълни командата за стартиране на компилираната програма: <program-to-execute>.exe
Аз бих те съветвал да пишеш на текстови редактори. Екстрите на IDE-то скриват много неща от тебе и не научаваш основите. Също така с текстов редактор ще се наложи да ползваш любимата си интернет търсачка редовно и постоянно. Това, според мен, е изключително добра практика, защото се учиш как да търсиш информация и евентуално да я намираш. Ако IDE-то върши 50% от работата ти, това учене ли е? На работа ползвай IDE (за да си продуктивен), а вкъщи ползвай text editor (за да се учиш).
Попитай чичо гугъл: "compile c# program using command prompt". Като бонус за търсенето получаваш и видео клипове в youtube. :)
ПС: Като попишеш година на текстов редактор и след това пробваш IDE, ще разбереш, че си е заслужавало "да се мъчиш" с notepad ++. ;)
Можеш да пробваш си инсталираш някое от следните IDE-та, които поддържат C#:
1) SharpDevelop
2) MonoDevelop
3) Eclipse + C# plugin + инструктаж как да се използва плъгина