Език за програмиране на игри?
Доколкото знам C++. Но не го виждам в учебната програма.
Ще се радвам, ако някой обмени информация по темата.
Доколкото знам C++. Но не го виждам в учебната програма.
Ще се радвам, ако някой обмени информация по темата.
Ако знаеш английски ти предлагам да разгледаш тези форуми. Там можеш също да научиш доста полезни неща за избор на подходящ програмен език за игри:
Ако предпочиташ C++ повече, можеш да го учиш от TelerikAcademy(I част и II част), тук или от учебник. Едни от най-предпочитаните учебници за C++ в България са книгите на Магдалина Тодорова, които могат да бъдат намерени най-вече в униерситетските книжарници, но предполагам, че може да ги има и на други места. Или пък книгата на Хърб Шилдт за C++ (ако все още някъде се продава).
C# също не е за подценяване, тъй като той става все по-използван и по-използван за направата на 3D игри, именно поради факта, че е един от езиците, използвани в Unity Engine, Anvil и Unreal Game Engine.
А като става въпрос кои гейм енджъни в момента са най-добри или безплатни, можеш да провериш тук: линк, линк, линк
Може ли да дефинираш и типа игри? От игра до игра има много разлика.
3D имам предвид.
Аха.
Курс по C++ гейм дивелъпмънт няма в СофтУни. Имало е курс по Unity енджина, което си е баш 3D. Ползва се заедно със С# и може да се направят доста сериозни проекти. Разгледай в нета за игри, които вървят на Unity. Отделно 3D не е проблем да се подкара и в канваса на браузъра, в СофтУни има доста курсове по ДжаваСкрипт - на практика целият фронтенд, въпреки че фокуса му не са игри.
Има и основен курс по Джава - а там външните библиотеки са всякакъв вид графика са вероятно стотици.
Благодаря за отговора, с интерес ще разгледам. Доколкото знам Java е много слаб за тази цел (макар и в момента усилено да го изучавам), но ще потърся сега курса по Unity енджина.
Здравей, Ради,
C# с Unity 3D също е интересен вариант.
Много зависи от това за какви игри става на въпрос.
Поздрави,
Николай Раянов
Благодаря на всички, които взеха отношение по въпроса ми. При първа възможност ще прегледам препратките.
Поздрави и пиятен уикенд!