За изпита по структури от данни
Колеги, давам малко пояснения за изпита по структури от данни, който предстои в неделя (13 септември):
- Ще има две задачи - една с unit tests и една с judge-базирана проверка
- И на двете задачи въвеждаме следния принцип на оценяване:
- Ако минават всички тестове, взимате пълния брой точки за задачата.
- Ако не минават всички тестове, взимате до 50% от точките, пропорционално на броя преминати тестове.
- Пример: задачата има 20 теста с еднаква тежест. Ако всичките тестове минават, взимате 100 точки (максимума). Ако минават 19 от 20 теста, взимате 100*(19/20)/2 = 47.50 точки.
- На задачата с unit tests ще имате C# и Java вариант
- Проект-скелет (на VS или Eclipse) + интерфейс за имплементация + тестове (функционалност и performance)
- На задачата с judge-базираната проверка ще изпращате решение в judge системата и тя ще ви оценява. Ако не минават всички тестове, ще ви се признават до 50% от точките за задачата. Ако минават всички тестове, ще ви се присъждат всички точки.
Защо едната задача се оценява с unit tests, а другата автоматизирано?
- Задачата с unit tests е по-лесна, защото ви се дават всички тестове и ако нещо не работи, можете да дебъгвате конкретния тест, който не минава.
- Задачата с judge-базирано оценяване е по-трудна, защото не виждате тестовете и ако нещо гърми само може да предполагате какво сте сбъркали.
Я кажете сега: някой ще пише ли на C++? Да се пънем ли да превеждаме C# кода на C++? За Java обещавам, че ще има читав превод.
Наков
А какво правим ако са използвани правилни структури, но 1 или няколко теста не минават поради бъг от друго естество (грешен отговор, а не лимит време)? Малко е кофти да ти падне резултата наполовина, защото не си съобразил някакъв граничен случай или нещо подобно, а не защото не умееш да преценяваш за дадена операция как да пазиш и извличаш данните.
Е какво решение трябва да си намазал, че да не ти мине един тест заради OUTPUT?! На мен това оценяване ми се вижда справедливо.
Съгласен съм Filkolev. Наков, не е ли по- удачно просто тестовете да се направят така, че с List да минават примерно 10-20% от тестовете ? Ако се направят такива тестове judge-а ли няма да издържи ?
Royal, примерно, ако не си направил търсенето по 2 ключа и не ти минат Х теста, които са по 2 ключа е тъпо точките да ти се орежат на половина.