Само аз ли си мисля, че изпита по java става все по-труден? :)
Гледам стари изпити по java и последният изпит и май става все по-труден и по-труден изпита или аз се бъркам нещо? :)
Гледам стари изпити по java и последният изпит и май става все по-труден и по-труден изпита или аз се бъркам нещо? :)
Напълно си прав, такава тенденция се наблюдава за всички изпити, не само този за джава. Принципно ако сравняваме с първите java изпити, там нещата са на ниво под Programming basic, засичал съм че в рамките на 45-50 мин може да се реши цял изпит, но пък и последните изглеждат на ниво , малко над advanced C#....
А ако визираш изпита от 4 October 2015, там нещата не са направени по трудни а невъзможни (отне ми ден и половина в домашни услоия да реша задачите, да не говорим че втора до последно ми гърмеше на 3-4 теста). По мое мнение изпита по джава , трябва да има 1:1 трудност с този на Advanced C#, защото почти нищо (да не кажа нищо) ново не се научава от гледна точка програмиране, а по - скоро се учат специфики и синтаксис на самия език. :)
Това мога да кажа аз по темата, и вяртвам повечето ще се съгласят с мен.
Според мен изпита на предишния випуск на 4ти е значително по-труден от останалите, аз успях да реша повечето задачи на предишни изпити и този с драконите ми се стори доста сложен по-сложен от останалите, даже и поправката му е значително по-лесна. Незнам дали само на мен ми се е сторило така, като цяло съм съгласен с мнението от темата, че изпитите стават все по-сложни. Според мен при този от 15ти трябва да се намери някакъв баланс, все пак няма да е приятно, някой от предишните випуски с лесни изпити да си го е взел с 5,6 а сега някой да го вземе с 3 или 4 и ако си търси работа и от Софтуни да кажат - ето този е отличник а този е слабак, вземете отличника :)
Ами това всъщност е съвсем нормално. Ако погледнеш резултатите от изпита на 4ти ще видиш, че няма никой с макс точки. От двете трудни задачи хората са си избрали да решат едната. Повечето са избрали трета и един е избрал 2ра, което прави максимума точки 300 от 400. Което съвсем в реда на нещата. Това, че примерно всички са със 100 от 400 точки не означава, че всички имат 3ки :) Като във всяко съзтезание. Ако бягате 50 метра, но всички са бавни и първият го мине за 28 секунди, а вторият за 25 секунди, това не означава че вторият е е 38ми, означава че е 2ри... Не се сравнява едно съзтезание с друго, а резултатите измежду текущото съзтезание.
Според мен, нивото на трудност на изпитите е добре, горе-долу е балансиране, разбира се перфектен баланс няма. Изключвам изпита на 4ти октомври. Не мога да кажа за изпит при който макс брой точките, които някой е взел са 300 (само 2 човека). И едно 50% от хората (roughly) имат под 100 точки, е добре балансиран. Но съм сигурен че всички вече знаят това :)
Другите изпити според са на едно добро ниво. Все пак се предполага че сме се развили от края на c# advanced, не говоря за езика, а за начина на мислене. Така че, малко по трудно от c# advanced ми изглежда напълно добре.
Изпита на 4-ти Октомври беше по-труден и поради една допълнителна причина - разликата в местоположението на Java курса в нивото. При нас, за които това беше редовен изпит, това беше последния курс за модул Fundamentals. При останалите е бил или първи, или втори. Това донякъде значи, че сме имали допълнителни знания, които да ни помогнат да се справим с по-трудните задачи. Нищо че ООП и КПК нямаха отношение към задачите ;)
Според мен е добре това, че изпитите стават по-трудни, защото със задачи, на които не можем да хванем повече от 300/ 350 точки съм абсолютно сигурен, че ще завършим с 3 пъти повече знания отколкото, ако трудността на задачите е такава, че има над 40-50 човека с 400 точки.
Разбира се говоря за едно постоянно ниво, в което хората знаят, че ги очакват трудни задачи и хвърлят много повече усилия за самоподготовка, както е при нас сега, а не някаква изненада каквата се получила на 4-ти. Според мен е похвално, че екипа на софтУни затягат повече нещата, защото така може и да изгубят някои друг студент, на който не може да му понесе трудността, но показват, че държат на имиджа на курса, както и дръжат на добрата подготовка.
Разбира се на самите лекции няма как да се покажат супер трудните задачи, защото една такава задача се решава за час-два, а общо лекцията е 2 часа, но си зависи от човека дали е решил да се упражнява или не. Аз това, което осъзнах за себе си е, че нещата се учат много по-добре и бързо с писане отколкото с гледане на лекции затова бих предпочел те да си останат такива каквито са - по-кратки, но със специфики на езика така, че да знаем как да тръгнем, а вече останалото ще го надградим сами.
Единственото, за което бих помолил е повече задачи с 2 и 3 звездички, на които да се упражняваме в домашните и може би по още 1-2 работилници.
Моето мнение е,че тези задачи с по 2-3 звездички е по-добре да се дават на упражненията в клас.И ще се обоснова.Аз осъзнах,че най-добрия начин да запомня нещата е,като се хвана да си ги решавам сам.Обаче,ми направи впечатление,упражненията в час на лектора Филип Колев.Там задачата не беше решена,а със скрийн шот,беше показана методиката за решаването й.Тоест,не е смялно и хвърлено на готово,та да кажем,че няма да се научи.А е показано,методиката за решаване на новия тип задачи.Ако трябваше да стигна до извода,като решавам задачата сам,щеше да ми отнеме в пъти повече време,вместо то да е оползотворено в решаването на още и още такива задачи.И смея да твърдя,че отново съм го запомнил,точно както,когато си пиша домашните със звездички,но в пъти по-кратък срок.
Абсолютно съм съгласен, че трябва да има и някъде, където да видим методиката на решаване на задача, а също и след като я напишем да видим дали нашата задача е достатъчно добре написана или има много по-добър вариант за решването й. Например 8-ма задача в FilesAndStreams хвърлих доста усилия да я реша и ме научи на много неща, но така и нямаше как да разбера дали това решение е най-доброто, дали няма вариант, в който ще си спестя доста писане, а и оптимизация на кода.
Така, че съм съгласен с теб, но това горе долу се покрива с това, което и аз исках да кажа да има повече работилници и повече показвания на по-трудните задачи, но това да става в някакви упражнения, а не в самата лекция.
При положение, че цял курс се дъвчат наново неща от Programming Basics + Advanced C#, нормално е да се очаква изпитът да е малко по-труден от Advanced C#.
Иначе зависи от човека, отговорен за изпита, да прецени дали е нужно да се улесни или усложни и да промени някои от задачите, за да са на очакваното ниво. Това е доста сложна задача разбира се, много често едва на самия изпит се вижда дали нещата са балансирани, а тогава вече няма какво да се направи, освен да се пуснат някакви хинтове.
Във всеки случай, всички от даден випуск решават един и същи изпит, т.е. за всички летвата е еднаква. Основен проблем е дали има достатъчно подходящи задачи за подготовка, а такива има все повече с времето.
Добре че има http://bgcoder.com/...
Между другото има разлика между това да се дава трудна задача и някаква забатачена специфика на даден език...и да се молиш на изпита да го намериш в google.
Съгласен съм, че няма как всеки път задачите да са на едно и също ниво.
По мое мнение освен изпита от 4ти, останалите 2-3 изпита и поправката на 4ти вървят на що годе едно и също ниво. А дали конкретно този изпит трябва да бъде по - труден от адвансед - и да и не.
От една страна си прав, че се дъвчат познати неща, от друга можеше да се наблегне на някои по характерни неща за джава - като примери: bigdecimal, работа с дати, малко по задълбочено изучаване на stream аpi ...
Относно подготовките за изпита, едно голямо браво на Едуард!