[Video] [Homework] Currency Converter - две решения
Ето два начина за решаване на задачата- с if else statements и с Dictionary.
Съвети, забележки, коментари, критики- всичко е добре дошло :)
Ето два начина за решаване на задачата- с if else statements и с Dictionary.
Съвети, забележки, коментари, критики- всичко е добре дошло :)
Супер е така като има обяснение и с видео, браво. Само една забележка/препоръка - малко да се Zoom-не там където се пише кода, било то с допълнителни настройки на програмката, която записва, или чрез вградените Zoom настройки на Visual Studio. Примерно така като е по-мъничко, дали от контраста на цветовете или не знам каква може да е причината, но примерно знака за равно = прилича повече на -
Иначе всичко друго е ок, ще е готино ако продължаваш да качваш по подобен начин обяснение на задачките със звездички. Не знам дали ще ти заключат модераторите темата, тъй като вече има една подобна с тази задачка. Очакваме и други подобни видеа :)
Всичко беше супер и полезно. Много ми допадна варианта с речника.
Продължавай така!
Може ли да се използва .ToLower и за if statement като при Switch, да няма значение дали се пише с главни или малки букви? И как става?
if(someString.ToLower() == "нещо")
Много благодаря за доброто обяснение.
Аз съм начинаещ и имам нужда от тези по подробни обяснения.
Може ли да ми помогнеш и за още 2 задачи които ме затрудняват и не мога да ги реша.
те са; Квадрат от звездички -8ма задача от първата лекция и Графично приложение:хвано бутона- от 2та лекция.
Благодаря ти предвварително
Katya.tr , здравей
За квадрата от звездички има малко информация тук https://softuni.bg/forum/7995/zadacha-kvadrat-ot-zvezdichki-byg-v-judge-softuni
Ако искаш провери да видиш дали нещо няма да ти помогне.
Страхотен клип!! Много ми помогна!
Много готино видео.
Здравейте, пробвах с първото решение но ми дава само 60 точки в judge.
Ето кодът който ползвах: https://gist.github.com/anonymous/de2f631bd28caa41cd47
Написал си грешно английската валута. Вместо GBR напиши GBP :)
Благодаря.
При мен не ми дава 100 точки в judge системата, а 80, защото ми показва някаква грешка, която не виждам да има, при положение, че когато въведа примерните входове от упражненията, получавам нужните изходи във Visual Studio. Ето го и кода: https://gist.github.com/Merkanto/0ef06cb0e41ad45acba2 .
Примерните входове са само за да си изпробваш приложението дали показва правилни резултати, но то изобщо не покрива всички тестове, които пуска джъдж системата. Даже съм малко изненадан, че 80 точки е дала. ти разглеждаш само 4 от всичките възможни варианти за обръщане, а трябва да разгледаш всяка една валута към всяка една друга валута обръщение (или към себе си), тоест по този начин, по който си тръгнал, трябва да имаш 12 различни варианта. от BGN към USD, EUR, GBP, BGN и аналогично за другите 3 валути
То и аз си помислих, че най-вероятно ще трябва да се напишат всички 12 варианта, но не го направих, защото на някои от предните задачи ми даде 100 точки без да кодя всичките им варианти. Ама сега ще пробвам да го направя с всичките начини. Все пак, благодаря за съвета! :)
След като продължих довършването на задачата, не се получи. Та я почнах наново и стана след 2-3 опита. Ето и моето решение, което ми дава 100 точки в judge системата: https://gist.github.com/Merkanto/0ef06cb0e41ad45acba2
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
namespace ConsoleApplication10
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
Console.Write("Please enter your currency: ");
string a = Console.ReadLine();
Console.Write("Please enter the willing currency: ");
string b = Console.ReadLine();
Console.Write("Enter your number: ");
decimal numb = decimal.Parse(Console.ReadLine());
decimal rate1 = 0.0m;
decimal rate2 = 0.0m;
if (a == "BGN")
{
rate1 = 1;
}
else if (a == "EUR")
{
rate1 = 1.95583m;
}
else if (a == "GBP")
{
rate1 = 2.53405m;
}
else if (a == "USD")
{
rate1 = 1.79549m;
}
if (b == "BGN")
{
rate2 = 1;
}
else if (b == "EUR")
{
rate2 = 1.95583m;
}
else if (b == "GBP")
{
rate2 = 2.53405m;
}
else if (b == "USD")
{
rate2 = 1.79549m;
}
decimal result = numb * (rate1 / rate2);
Console.WriteLine(Math.Round(result, 2)+ " " +b);
}
}
}
това е кодът който въвеждам обаче за пореден път вижал студиото го приема и всичко е наред, а джъдж системата не и ми дава грешка как да го оправя това...?
Грешката ти е в началото:Сложи на първият ред decimal numb = decimal.Parse(Console.ReadLine()); защото по условие първо се чете стойността и след това самата валута.Махни излишният текст Console.Write("Please enter your currency: "); Console.Write("Please enter the willing currency: "); Console.Write("Enter your number: ");.Това е съвет гледай точно какво се изисква като изход.
П.С: Дава 100 точки в judge след промените
Мерси! ;)
И аз съм начинаещ. Абсолютно нов в програмирането. Самата логика ми липсва, но благодарение на такива теми започвам да схващам. Благодаря!
Да, направи ми впечатление и на мен след това. Причините са по- дребния шрифт, качеството до което конвертирах видео, но най- вече това, че го правя за първи път :D . Ще го имам предвид за следващ път! Мерси за фийдбека :)
Малко по-добре се вижда като се вдигне резолюцията на видеото на 720p и цял екран.