Промяна в графика на СофтУни 3.0
Здравейте, преди всичко поздравления за СофтУни 3.0, мисля, че е наистина голямо подобрение и крачка към едно още по-добро образование. Бях впечатлен от всички промени, защото наистина са в полза на студента и най ми хареса това с кредитите, че ще се изменят спрямо оценката. Отварям темата обаче по друг въпрос. Разликата в графика на курсовете, имам предвид това, че вече няма да е по 2-3 пъти седмично, 50% лекция 50% упражнение, ами ще се разпокъса из цялата седмица и за сметка на това ще заминат домашните. Според мен това не е на добре. Аз лично в СофтУни едни 30% от нещата, които съм научил до момента, то съм ги научил чрез ровене в интернет докато се мъча върху домашно, или дори ровене в интернет по време на изпит. Това беше много ценно измислено, как ние се самообучвахме допълнително с домашните си не просто да затвърдим материала от дадената лекция. Като причина чух, че хората не пишели домашни и щом не пишели упражненията се изместват в клас? Въпроса е защо хората не пишат домашни? Сигурен съм, че 90% от главната причина е мързел. Еми щом ги мързи то проблема си е техен, и ми е ясно, че СофтУни иска да бута максимално много всеки един да стигне до края на обучението си, но някои спират, защото осъзнават, че това не е за тях, а тези които ги мързи да си напишат домашните, представям си някой ден ако отидат на работа. Нещата с упражненията в час са окей, но друго си е да си блъскаш главата сам върху една задача примерно час-два друго е да я решаваш там и след 30 минути да видиш решението дори и да не си успял да я решиш.
Това е вече решено, аз просто изказах мнението си към тази промяна, която ще настъпи. Просто ако е приета да навлезе, заради онези, които ги мързи да си решават домашните, мисля че си бяхме добре, а за тях, те просто нямат работа тук.
Г-н Наков, радвам се, че вие също писахте в темата. Основната ми цел беше да дам някакъв feedback, защото виждам, че хората от екипа на СофтУни са "земни" и знам, че този feedback няма да се изгуби някъде по пътя си, както би се случило в някоя държавна институция в България. Хубаво, е че ще се дават трудни задачи за вкъщи. Разбирам, че целта на СофтУни е да дава качествено и търсено от пазара на труда образование за възможно максимален брой хора в България, също така съм изслушал много ваши изказвания по конференции, по телевизии и други, и го правя, защото се вдъхновявам от вас, да работя по-усилено върху развитието си. Ще се опитам да събера като подточки, някои от мислите, които ми се искат да стигнат до вас именно като обратна връзка свързана с нещата, които се случват в академията, предполагам ще има, както негативни, така и позитивни реакции към моето мнение. Преди да започна искам да е ясно, че аз съм повече от доволен от знанията и преподаването, което получавам в СофтУни, и ако това се възприема като критика, то нека да е градивна!
Това се сещам в момента, сигурен съм, че са ми идвали и други мисли, които ми се е искало да стигнат до вас, но в момента не се сещам.
Поздрави,
Ангел!
Мда, по третата точка съм напълно съгласен с теб, дори мисля, че точно така ще стане, ама дано греша, макар че ти сам каза в предния пост как HR - ът ти е споделил, че от други академии излизат по - подготвени!
Здравейте,
Молга ли да помоля, нивото на задачите в домашните да се доближава до сложността на изпита за конкретния модул. До момента задачите бяха на много по-ниско ниво, от това което се изискава на изпита (поне сппоред мен). Така тези, който наистиана искат да се справят и да станат добри ще си правят домашните. Пък и според мен, колкото по-рано се сблъскаш с конкретен проблем, толкова по-добре за теб. Особенно сега каквато е ситуацията със разликата в сложностите на изпитите Java Fundamentals и Java Basics, щеше да ми е от полза да има повечко задачи със сложността на Fundamentals изпитите.
Поздрави!