[Exam] JavaScript Basics - July 2014 - Впечатления, резултати, инфо срокове за домашни и т.н.
Тъй като още никой не е отворил тема относно изпитите по JavaScript, които текат в момента, реших да отворя една такава. Аз бях на вчерашната дата и мога да споделя нещо. Задачите поне за мен бяха доста трудни, като се започне още от първата. Когато Наков я обясняваше ми се стори направо нерешима, а когато каза, че това е най-лесната задача, доста голяма част от препълнената зала съжалиха, че са дошли :D
Но мисля, че за тези 20 дена, които имахме, някои от нас, въпреки че започнаха от нулата, постигнаха доста добри резултати. Аз лично се подготвях доста стабилно този път с нашите лекции и с тези от Телерик. Мисля, че трябваше още една подготовка за изпита освен тази на Яна и Кико, която между другото за пореден път ми беше доста полезна и искам още веднъж да ги поздравя. Но сигурно със следващия випуск такива проблеми ще се изчистят :)
А вие какво мислите относно провеждането на курса и самия изпит?
А, как да се подготвиш за изпита като не знаеш, че ще има неща, които ги няма в учебния материал. По логиката ти, трябваше да подготвя ООП JS за изпита, защото е JS. Е аз нямам нищо против да научим всичко за един език, но да го учим толкова повърхностно(за супер малко време) и после да ни дадат задачи, които никой не ти е казал, че ще бъдат такива, не съм съгласен.
Например имаше на изпита задача с правилния Regex, ами аз ако нямах нет НИКОГА нямаше да направя пресявката правилно на думите.
Задачата с 2д масив мога да ви кажа, че до сега нямаше по изпитите 2д масиви и точно там, където не се използват такива масиви най-много, Там дадоха най-трудните задачи за 2д масиви, където аз се подготвях за такива задачи и не можах, камо ли човек дето сега започва с масиви.А и то и в домашното нямаше задачи за подготовка. Не говоря за частните случаи, където казват в темата, че сега започват да учат. Даже бих ги похвалил като колежката Цвети.
Не всички можем да хвърляме боб да отгатваме какво да подготвяме за изпити.
Вероятно ако спреш Интернет достъпа на всички програмисти по света за 2 седмици, онлайн пространството ще рухне. Именно затова имаш пълен достъп до Интернет, без "обади се на приятел" жокера.
Тъй като някои по-сериозни студенти, които познавам, също са писали в темата - единственият продуктивен вариант да говорите за проблеми е да описвате конкретните задачи и конкретните усложнения по тях.
"Изпитът беше труден" не е решение.
"На задача Х това нещо не сме го учили и търсих 40мин в Интернет и не го намерих" е реален проблем за реална точка.
През 2008-ма година една от групите ми студенти имаше изпит и първа задача беше преобразуване на 10-тично число в двоично. 60% от студентите не я бяха направили и ние бяхме виновни. Искрено се надявам да не започнете да ме убеждавате, че "convert decimal to binary java/c#/whatever" не връща резултати директно на copy-paste код.
Много нещо се изписа тук. Като цяло е нормално хора с малко точки да са недоволни от изпита, в това число и аз.
Само моля не мислете че искаме лесни задачи, които да ги решат 90% от хората. За в бъдеще очаквам още по сложни задачи.
Това което мисля аз а и явно и други колеги, споделят моето мислене е че материала не може да ни подготви за изпита.
Ами тогава просто ни дайте насоки. Дали ще са допълнителни задачи, лекции, материали за самоподготовка. Няма как за 20 дена, дори и да не ходя на работа, да си гледам детето и да не споменавам други неща, да се подготвя за изпит. Aз искам да се явя на изпит подготвен.
Много колеги примерно казаха „нямам време за екипна работа“ и не се записаха. Други казаха, ами ще вземем нещо готово, ще го преработим малко и готово, защото няма време. Ами какво може да ни помогнат тогава екипните работи ?
А домашните или проверката на домашните, която липсва или както писах е copy/paste.
Наясно съм че Наков или хората които помагат за изготвяне на материала, няма как да преподадът, обяснят всичко. Ама нека тогава да има материали(знам че в интернет има всичко), които да ни подготвят за изпита. Аз реших доста задачи от C# на JS, ами лесни ми бяха и ако имаше такива на изпита, щях да имам доста повече. Да ама явно не ми помогнаха.
Аз поне така виждам нещата.