Моите впечатления от Software University/ Основи на прогамирането/ Интензивен курс
Здравейте на всички!!!
Софтуерният университет е добро място да над градите уменията си и да навлезете в една нова среда.
Двете зали са добре оборудвани и са достатъчно широки за провеждане на лекции и семинари.
Ако нямате компютър в залите има и може да се запише да ги ползвате. Хората са много любезни и винаги ще Ви окажат съдействие.
Аз лично не можах да се справя добре на изпита днес и съм разочарован от мен и, че не съм се подготвил по-добре. Даже си помислих с толкова налични материали няма начин да не се справиш и да не изкараш добра оценка.
Кликах на резултатите и видях много хора, които имат 0 точки. Около 10 човека от 2-та проведени изпита имат по 400-500 точки и друго всичко е доста слабо представяне.
На което води моят въпрос:
Не мислите ли, че трябва да се промени нещо в начина на преподаване и материала да може да се възприеме по-добре?
Много пъти, когато сме имали лекция, а след това домашното въобще не отговаря на лекцията, която сме имали в същият ден.
Повечето знания, които човек трябва да натрупа е сам да си търси от интернет и каквото си научи това.
Надявам се да обърнете внимание за бъдещите студенти в университета за възприемане на материала по-адекватно.
Поздрави,
//Просто един потребител
"защото за сефте минах през нулевото и то за един месец, а и днес за първи път решавах в judge или задачи със звездичка"
Колега при това положение пак много си изкарал! Нямаш право да се оплакваш щом не си си направил труда да решаваш минали изпити в джъджа или поне да си изрешил всички(или поне някои) задачи със звездичка.
Факт е, че програмата е далеч от перфектна, но понякога е хубаво да търсите част от вината във себе си.
Ако ти кажат, че 5-6 глави от книгата на Наков ти стигат, всеки разумен човек ще вземе двойно повече.
И ако си мислите, че сега ви дават задачи за които лекциите не са достатъчни си 'in for a treat' когато напреднеш в софтуни(тази тенденция се засилва със всеки изминал курс)
И аз псувам като невидял, но стискам зъби и правя това което е нужно за да си науча материяла. Редовно взимам целия матерял много преди изпита, чета книги, гледам лекции от други академии и пак ми е каша в главата и едвам смогвам да изкарвам добри оценки, така че, да не те учудва, че хора които не са положили максимум усилия не са се представили добре.
Както каза Наков наскоро в едно предаване: Ако се бориш за 3, когато се провалиш ще имаш 2, ако се бориш да си от първите когато се провалиш пак ще си сред хората с топ резултати.
Също така имайте предвид, че много от хората с топ резултати имат опит с тази материя...
ps - бас хващам, че ако вместо да пишеш романи тук във форума беше вложил това време в учене и решаване на задачи щеше да изкараш поне 100+ точки :)
Изрично подчертах, че не мрънкам, а споделям мнението си, но въпреки това пак чета противоположното.
Никъде не търсим вина, а само по-добро разпределение и използване на времето в университета. Винаги ли трябва да има виновни?
Като цяло смятам, че гледната ти точка е леко "сбъркана". Защо ли? Ще ти покажа:
Последно кое е вярното? Това, от което "се оплакваме" и ти потвърждаваш или предишните ти твърдения?
Пак да питам - защо веднъж отричаш нашата гледна точка, а след това даваш личните си доводи колко е вярна дори за теб? Факт е, че лекциите са объркани като поредност, а и за доста неща мълчат (включая домашни и изпити).
Надявам се, че разбираш идеята на перифразирането.
Странно, но ти самият отчиташ, че за да имат добри резултати повечето от студентите са се обучавали повече от веднъж даже за нулево ниво. Това нищо ли не ти говори за ефикасността на системата?
Като погледнеш от този ъгъл казаното от теб излиза, че подкрепяш "мрънкалниците", защото ти самият изпитваш същото. Ако погледна от първосигналността на публикацията ти ще трябва да възприема, че "такъв е живота" (както казват французите) и трябва по христински да подам и другата буза (или каквото имам за жертване). Не смяташ ли, че има и "златна среда"? Не ми казвай, че никога не си я търсил.
И нека ти кажа нещо - доста хора влизат да учат в СофтУни не за да се спасят от безработицата или с фикс идея да взимат "страхотни кинти" някой ден. Допусни, че някои от нас си имат бизнес, семейство и прехрана, а програмирането е една нова врата към интересен за тях свят. Врата, която може да бъде и подмината ако от другата и страна те чакат само несгоди и пилеене на време. С нас или без нас живота продължава, но не виждам лошо да се натрупа опит на базата на днешните изживявания за да бъдат утрешните по-добри.
На базата на това не очаквай всеки да има твоето свободно време, желание, способности или амбиции и да бъдете като правени на матрица. Животът е шарен, хората - също.
Ти самият не си бил доволен от изпита си (справка - ТУК), но сега твърдиш, че няма ядове и да е така. Разархивирай си спомените ако обичаш и ги прегледай.
Бъди здрав и понякога си припомняй, че хората основно са да вида:
Ти от кои искаш да бъдеш е право и въпрос на твой личен избор. Нека не забравяме обаче, че той по никакъв начин не ангажира околните.
Поздрави!
P.S. Последен цитат - "ps - бас хващам, че ако вместо да пишеш романи тук във форума беше вложил това време в учене и решаване на задачи щеше да изкараш поне 100+ точки :)" - Бас хващам, че не ти отива да ми даваш наклон на Visual-a, затова и моля повече да не се опитваш.
Задача №2 и №4 се решават с по-малко редове от глупостите които изписа туко що(не, че ги чета), пиша си teamwork-a вместо да се оплаквам въф форума(нон-стоп, не че не го правя от време на време).